Till innehåll på sidan

Prioritering av självmordsförebyggande arbete

Skriftlig fråga 2020/21:3030 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-28
Överlämnad
2021-05-31
Anmäld
2021-06-01
Svarsdatum
2021-06-09
Sista svarsdatum
2021-06-09
Besvarad
2021-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Antalet självmordsalarm till SOS Alarm har ökat med 48 procent sedan år 2018 (11 887 inkommande larm under perioden januari–november 2020). Under denna period genomförde räddningstjänsten 2 200 utryckningar – en ökning med 37 procent. Genom ett snabbt och kunskapsbaserat arbete och i samarbete med polisen och andra aktörer har räddningstjänsten avstyrt ett stort antal suicidfall.

Detta arbete är inte något som ska begränsas, snarare tvärtom och i synnerhet under den kristid vi befinner oss i, där vi vet att psykisk ohälsa, depressioner, suicid, våld i nära relation och missbruk ökar. Man bör i stället stärka upp detta arbete och tillföra än mer resurser, som i slutändan räddar liv. Suicid ska ses som psykologiska olycksfall. Det konstaterade riksdagen redan 2008 när man antog en nollvision för suicid. Det ligger dessutom i linje med senaste forskningen. 

Ute i kommunerna är det oerhört viktigt att man prioriterar detta arbete i samarbete med MSB och de räddningstjänstförbund som finns. När det gäller denna olyckstyp är det förebyggande arbetet i räddningstjänstens uppdrag både vägledande och viktigt så att kommunerna tar med det som ett åtgärdsområde som ska prioriteras.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ämnar statsrådet verka så att kommunerna i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap får möjlighet att prioritera arbetet med suicidprevention och se över om suicid och suicidförsök går att ha med som olycksfallstyper?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3030 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/ 2164 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3030 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Prioritering av självmordsförebyggande arbete

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ämnar verka så att kommunerna i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap får möjlighet att prioritera arbetet med suicidprevention samt se över om suicid och suicidförsök går att ha med som en olycksfallstyp.

Psykisk ohälsa och suicid orsakar både stort mänskligt lidande och omfattande individuella och samhällsekonomiska konsekvenser. Varje självmord och försök till självmord är en tragedi.

Arbetet med att förebygga suicid och bekämpa den psykiska ohälsan är ett prioriterat område för regeringen. Under 2020 genomförde regeringen en kraftfull satsning på området med 2,2 miljarder kronor som fördelades till arbetet med att främja psykisk hälsa samt motverka psykisk ohälsa och suicid. Regeringen satsar även i år cirka 2,2 miljarder kronor på området, varav 1,68 miljarder kronor går till kommuner och regioner.

De kommunala räddningstjänsterna har en viktig roll i arbetet med suicid, inte bara i samband med akuta utryckningar utan även i det fortlöpande suicidförebyggande arbetet. Kommunernas uppgift enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO) är bl.a. att skydda människors liv och hälsa. Enligt LSO ska kommunerna ha handlingsprogram både för den förebyggande verksamheten och för räddningstjänst. Handlingsprogrammen ska på ett tydligt sätt beskriva de risker som finns i kommunen samt vilken förmåga kommunen behöver ha för att hantera riskerna. Av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) föreskrifter och allmänna råd om innehåll och struktur i kommunens handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst framgår att kommunerna kan välja att komplettera handlingsprogrammen utifrån lokala förhållanden och behov. Ett exempel på en sådan komplettering kan vara olyckstypen nödställd person under vilken suicidärenden sorterar. Av de allmänna råden framgår att kommuner bör överväga att komplettera med just den olyckstypen.

Suicid utgör ett allvarligt folkhälsoproblem. Regeringen kommer att fortsätta att följa utvecklingen på området då insatser för att minska den psykiska ohälsan och suicid har hög prioritet.

Stockholm den 9 juni 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.