Åtgärder för att möjliggöra utvisningar

Skriftlig fråga 2020/21:3044 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-28
Överlämnad
2021-05-31
Anmäld
2021-06-01
Svarsdatum
2021-06-09
Sista svarsdatum
2021-06-09
Besvarad
2021-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Tidningen Expressen avslöjade i onsdags att 90 procent (enligt Noas beräkning) av utvisningsdömda personer vägrar ta ett frivilligt covidtest. Dessa kan på så sätt hindra myndigheterna från att verkställa utvisningen, till följd av att covidtest i många fall är ett krav från såväl flyglinjer som mottagandeländer. Mitt i allt detta står såväl polisen som Migrationsverket maktlösa. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har hänvisat till rådande lagstiftning i samband med att frågor om detta har ställts, och det har gått att antyda att ministern inte är villig att verka för en lagändring, till följd av att pandemin förhoppningsvis snart är slut.

Det ändrar dock inte det faktum att en liknande situation med krav på testresultat för att olika länder ska ta emot sina medborgare kan uppstå i framtiden eller att befintliga krav kommer att hålla i sig långt efter att pandemin är över. Även om lagstiftningsprocessen kan ta tid är det med andra ord uppenbart att en förändring ändå krävs, varför processen bör påbörjas snarast möjligt. Att så sker behöver inte förhindra att regeringen för en dialog på diplomatisk nivå med Afghanistan eller andra länder som i dag vägrar att ta emot sina medborgare.

Mot bakgrund av ovanstående önskas justitie- och migrationsminister Morgan Johansson svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern verkar för en lagändring i syfte att möjliggöra tvingande tester för utvisningsdömda, och om inte, varför, och vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att kortsiktigt lösa situationen med utvisningsdömda som inte kan utvisas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3044 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Ju2021/ 02169 Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3044 av Markus Wiechel (SD)
Åtgärder för att möjliggöra utvisningar

Markus Wiechel har frågat mig om jag kommer att verka för en lagändring i syfte att möjliggöra tvingande tester för utvisningsdömda, och, om inte, varför, och vilka åtgärder jag avser att vidta i syfte att kortsiktigt lösa situationen med utvisningsdömda som inte kan avvisas.

För att kunna upprätthålla en human, rättssäker och långsiktigt hållbar migrationspolitik måste de som efter en rättssäker prövning av sina asylskäl fått ett avslagsbeslut återvända så snabbt som möjligt- Detta gäller oaktat skälen för ansökan om uppehållstillstånd, det vill säga inte enbart utvisningsdömda. Återvändandet ska i första hand ske frivilligt, men annars med tvång.

Återvändandefrågorna är fortsatt prioriterade för regeringen och vi har upprätthållit en hög takt i återvändandet. Sedan 2014 har mer än 90 000 före detta asylsökande lämnat Sverige. Pandemin medför emellertid särskilda utmaningar för arbetet med återvändande, och detta gäller bland annat vissa mottagarländers krav på negativt covid-test.

Tvångstestning av människor som ska återvända har inte stöd i dagens lagstiftning. Tvångstestning – och i förlängningen kanske också tvångsvaccinering – är en mycket långtgående åtgärd som även skulle innebära ett ingrepp i grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Jag är för närvarande inte är beredd att överväga lagändringar för att möjliggöra detta.

Regeringen arbetar istället aktivt med återvändandet på andra sätt, bland annat genom en intensifierad dialog med mottagarländerna. Inom ramen för den dialogen förs också diskussioner om alternativ till covid-testning före utresan. Återvändandet fortgår, men liksom för andra EU-länder med de begränsningar som är en ofrånkomlig följd av en pågående pandemi.

Stockholm den 9 juni 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.