Ett starkare rättsskydd för lärare

Skriftlig fråga 2020/21:306 av Michael Rubbestad (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-28
Överlämnad
2020-10-29
Anmäld
2020-11-03
Svarsdatum
2020-11-04
Sista svarsdatum
2020-11-04
Besvarad
2020-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Nästa år beräknas den nationella planen för trygghet och studiero i skolan att presenteras. Enligt utredaren Katarina Håkansson koncentrerar sig utredningen främst på hur man kan förbättra elevernas situation, inte lärarnas.

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, menar att det behövs ett starkare rättsligt skydd för lärare och att det dessutom skulle sända en betydelsefull signal om vikten av skolans ansvar att bland annat undervisa om yttrandefrihet. Lärarnas Riksförbund säger därför att de kräver en skyndsam utredning för skydd av skolpersonal, liknande det skydd som finns för så kallad blåljuspersonal.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

På vilket sätt avser ministern att agera för att våra svenska lärare ska erhålla det stöd och skydd från samhället som de förtjänar?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:306 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på fråga 2020/21:306 av Michael Rubbestad (SD)
Ett starkare rättsskydd för lärare

Michael Rubbestad har frågat mig på vilket sätt jag avser att agera för att våra svenska lärare ska erhålla det stöd och skydd från samhället som de förtjänar.

Jag vill börja med att understryka vikten av att lärare ska känna att de har hela samhällets stöd med att upprätthålla en trygg skolmiljö. Kränkningar, hot och våld mot barn, elever eller personal får aldrig accepteras.

Utbildningen i skolan ska enligt skollagen (2010:800) utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Vidare ställer arbetsmiljölagen (1977:1160) krav på att arbetsgivaren systematiskt ska planera, leda och kontrollera verksamheten för en god arbetsmiljö. I arbetet mot kränkningar, hot och våld mot personal behövs väl fungerande rutiner som är kända av alla, rutiner som även innefattar skolans kontakter med socialtjänst och polis. Hot och våld är straffbelagda handlingar. Det är naturligtvis särskilt allvarligt när den här typen av brott begås i skolan.

Regeringen har genomfört och håller på att genomföra en rad insatser för att förbättra tryggheten och studieron i skolor. I juli 2019 trädde ändringar i läroplanerna för bl.a. grund- och gymnasieskolan i kraft som tydliggör rektorns särskilda ansvar för trygghet och studiero. Även elevernas ansvar för att visa respekt för skolans personal och andra elever markeras med dessa läroplansändringar.

I propositionen Ett stärkt straffrättsligt skydd för blåljusverksamhet och myndighetsutövning aviserade regeringen att det behövs en fortsatt analys av vilka samhällsnyttiga funktioner som är i behov av ett förstärkt straffrättsligt skydd och hur ett sådant skydd kan uppnås (prop. 2018/19:155). Den 14 maj 2020 tillsatte därför regeringen en utredning som ska ta ställning till vilka samhällsnyttiga funktioner som är i behov av ett förstärkt straffrättsligt skydd och hur ett sådant skydd kan uppnås på bästa sätt. Uppdraget ska redovisas senast den 12 november 2021 (Dir. 2020:54).

Av den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna framgår att det ska tas fram en nationell plan för trygghet och studiero i skolan. Regeringskansliet har därför beslutat att en utredare ska biträda Utbildningsdepartementet med att ta fram ett förslag till en nationell plan för skolans arbete med trygghet och studiero och lämna förslag som säkerställer ett fungerande regelverk om trygghet och studiero i skolan (U2020/ 00707/S). I det arbetet ingår att se över de möjligheter som finns för disciplinära åtgärder och säkerställa ett fungerande regelverk för ett bra arbete med trygghet och studiero i skolan. Elever som hotat eller utsatt andra för våld bör lättare kunna stängas av eller omplaceras.

Stockholm den 4 november 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.