Illegala transporter

Skriftlig fråga 2020/21:3093 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-02
Överlämnad
2021-06-03
Anmäld
2021-06-04
Svarsdatum
2021-06-09
Sista svarsdatum
2021-06-09
Besvarad
2021-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Enligt lagen ska utländska lastbilar som kommer med en transport till Sverige endast få göra tre andra stopp under sju dagar i Sverige. Sedan måste de lämna landet igen. År 2018 skärptes lagen, och beställaren av transporten skulle få ett ökat ansvar gällande hela transportkedjan.

Nu visar en studie på omfattande problem med olagliga transporter. I studien har man identifierat drygt 600 lastbilar från utländska åkerier som är ständigt förekommande i Sverige och misstänks bryta mot reglerna.

Enligt Henrik Sternberg, logistikforskare på Iowa State University i USA, har lagskärpningen inte haft någon effekt alls då den enligt honom skrevs så vagt.

Vi har lastbilar som körde illegalt för åtta år sedan som fortfarande inte följer reglerna och som trots upprepade sanktionsavgifter väljer att stanna kvar i Sverige. Tyvärr är det fortfarande lönsamt för många åkerier att fuska i Sverige, säger Henrik Sternberg till SVT.

Av denna anledning vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:​

Avser ministern att ta initiativ till lagändring så att lagen får den effekt som den är tänkt att ha i syfte att förhindra olagliga transporter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3093 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)


Svar på fråga 2020/21:3093 av Björn Söder (SD)
Illegala transporter

Björn Söder har frågat mig om jag avser att ta initiativ till lagändring så att lagen får den effekt som den är tänkt att ha i syfte att förhindra olagliga transporter.

Regeringen är fast besluten att det ska vara ordning och reda på vägarna. När regeringen tillträdde 2014 såg vi ett stort behov av att reglera en transportsektor som under den tidigare moderatledda regeringen varit avreglerad. Därför inleddes ett intensivt arbete 2014 med att skapa ordning och reda på våra vägar samt skapa sund konkurrens i transportsektorn. Vi har skärpt beställaransvaret och möjliggjort klampning av fordon. Regeringen har också tillfört extra resurser till Polismyndigheten för att förbättra kontrollverksamheten på vägarna. Vi ser nu att det får effekt genom att antalet beslut om sanktionsavgift för åkerier som utför godstransporter i strid med reglerna om cabotagetransporter har ökat med 430 % bara på ett par år.

Sommaren 2020 fattades ett historiskt beslut i och med att vissa regler om vägtransporter ändrades när det så kallade mobilitetspaketet antogs av EU-parlamentet och rådet. Reformen, som föregåtts av mer än tre års förhandlingar, innebär bättre arbetsvillkor för yrkesförarna, rättvis konkurrens och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn. För regeringen, som varit ledande i arbetet med mobilitetspaketet, var det en viktig seger att få de nya reglerna på plats. Fackföreningsrörelsen och den svenska åkeribranschen har stått eniga bakom vår linje.

En viktig pusselbit i regeringens arbete med att förbättra situationen på vägarna är att ytterligare förbättra kontrollerna av yrkestrafiken. Regeringen tillsatte därför en utredning som har tagit fram förslag för effektivare kontroller av yrkestrafiken och en samlad organisationsform för kontrollverksamheten. Betänkandet Kontroller på väg (SOU 2021:31) har remitterats till i september 2021.

Stockholm den 9 juni 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.