Säkerhetsläcka

Skriftlig fråga 2020/21:311 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-28
Överlämnad
2020-10-29
Anmäld
2020-11-03
Svarsdatum
2020-11-04
Sista svarsdatum
2020-11-04
Besvarad
2020-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Mängder med ritningar över bankvalv, larmsystem och känsliga anläggningar har läckts på nätet efter dataintrång mot det svenska företaget Gunnebo, avslöjar Dagens Nyheter.

Uppgifter om skyddet av Sveriges riksdag finns med. Läckan är enorm. Hela läckan har publicerats öppet på nätet av angriparna och kan på så sätt ha kommit i händerna på kriminella. Sammanlagt rör det sig om 19 gigabyte information och över 38 000 filer.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet med anledning av det som har hänt, och hur kommer man att arbeta för att förhindra att sådant här sker igen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:311 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:311 av Björn Söder (SD) Säkerhetsläcka

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar med anledning av säkerhetsläckan vid företaget Gunnebo och hur jag kommer att arbeta för att förhindra att sådant här sker igen.

Det är naturligtvis mycket olyckligt om det från ett säkerhetsföretag kan stjälas information av det slag som framgår av DN:s artikel. Inte bara myndigheter utan även företag som arbetar med säkerhetskänslig verksamhet har en skyldighet att rätta sig efter lagstiftningen om säkerhetsskydd och vidta förebyggande åtgärder för att förhindra bland annat it-angrepp. Ett systematiskt arbete för att skydda känsliga uppgifter är centralt för hela samhället.

Jag kan inte gå in på detaljer kring den aktuella händelsen, men enligt den information jag har fått har Gunnebo haft en tidig kontakt med Säkerhetspolisen om händelsen, i enlighet med regelverket om incidentrapportering. Jag utgår från att de samarbetspartners som bör underrättas också har underrättats av företaget och att det har gjorts en ordentlig skade- och menbedömning.

Regeringen har de senaste åren arbetat systematiskt för att öka samhällets förmåga att skydda känslig information. En ny säkerhetsskyddslagstiftning, som innebär en ambitionshöjning på området, trädde i kraft förra året. Det pågår också lagstiftningsarbete för att ytterligare stärka säkerhetsskyddet i samhället. Flera myndigheter med nyckelroller på området har också fått särskilda regeringsuppdrag rörande informations- och cybersäkerhet. Den nationella strategin för samhällets informations- och cybersäkerhet som beslutades 2017 genomförs. En mängd åtgärder har vidtagits och flera aktiviteter pågår, bland annat genom myndighetsöverskridande handlingsplaner.

För tre veckor sedan beslutade regeringen om totalförsvarspropositionen, som bland annat innehåller förslag på hur Sveriges civila försvar ska återuppbyggas. Tillsammans med regeringens förslag om tillskott i budgetpropositionen innebär detta den största satsningen på civilt försvar i modern tid och en kraftig höjning av motståndskraften inom flera viktiga samhällsfunktioner, bland annat avseende säkerhetsskydd och cybersäkerhet.

Regeringen har också för avsikt att fördjupa samverkan genom ett nationellt cybersäkerhetscenter. Regeringen har i budgetpropositionen föreslagit att medel tilldelas vissa myndigheter för detta ändamål. Centret ska samverka med bland annat offentliga och privata aktörer.

Informationsstölden från Gunnebo visar på vikten av att fortsätta arbetet med att höja cybersäkerheten i samhället. Jag och regeringen arbetar med frågan. De centrala myndigheterna med kompetens på området har en hög förmåga och utvecklar nu sitt samarbete i ett cybersäkerhetscenter. Den viktigaste åtgärden är dock att hos både myndigheter och företag höja medvetandegraden och kunskapen om hur man skyddar känslig information.


Stockholm den 4 november 2020


Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.