Arbetsträning och rätt till ledighet

Skriftlig fråga 2020/21:3125 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-04
Överlämnad
2021-06-07
Anmäld
2021-06-08
Svarsdatum
2021-06-16
Sista svarsdatum
2021-06-16
Besvarad
2021-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

I Rinkeby och Järva finns det flera företag och organisationer som hjälper folk med arbetsträning. Det är otroligt viktigt och väldigt bra att det finns. Yalla Rinkeby är ett bra exempel. Det är en restaurang som arbetstränar framför allt kvinnor och får in dem i sociala sammanhang och i förlängningen på arbetsmarknaden. Det är otroligt viktigt att fler får vara med och bidra till vår välfärd genom att arbeta eller ha ett företag.

Men de personer som arbetstränar får inte rätt till semester med ersättning under sommaren, även om det finns undantag upp till 20 dagar, enligt åtminstone tidigare riktlinjer från Arbetsförmedlingen. Många av dem som arbetstränar har barn, och med en ledighet innebär det att de kan vara med barnen och göra meningsfulla aktiviteter. Detta är framför allt viktigt för föräldrar med barn under 16 år. Det finns säkert regelverk och tankar bakom.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är:

 

Finns det möjlighet att införa ledighet också för dem som arbetstränar så att det finns en tydlighet och så att sociala företag som Yalla Rinkeby därmed slipper förhålla sig till olika riktlinjer från år till år?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3125 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

A2021/01318/A Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3125 av Anders Österberg (S)
Arbetsträning och rätt till ledighet

Anders Österberg har frågat mig om det finns möjlighet att införa ledighet också för dem som arbetstränar så att det finns en tydlighet så att sociala företag som Yalla Rinkeby därmed slipper förhålla sig till olika riktlinjer från år till år.

Jag delar Anders Österbergs bild att arbetsplatsförlagda aktiviteter hos företag och organisationer fyller en viktig roll inom arbetsmarknadspolitiken för att stärka individer som har varit arbetslösa under en längre tid eller av andra anledningar står längre från arbetsmarknaden. Genom subventionerade anställningar, praktikplatser och arbetsträning ges arbetssökande möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden. Insatserna kan också bidra till att främja jämställdhet och nå de jämställdhetspolitiska målen om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Jag förstår att sommarledighet kan vara efterlängtat, inte minst för deltagare med barn i skolåldern. Tyvärr finns ingen generell rätt till ledighet med bibehållen ersättning inom de arbetsmarknadspolitiska programmen. Detta eftersom avsikten med programmen är att deltagaren så snart som möjligt ska komma ut på den reguljära arbetsmarknaden eller påbörja studier. När man deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program med ersättning krävs bland annat att man är aktiv och står till arbetsmarknadens förfogande. Att stå till arbetsmarknadens förfogande innebär att man har för avsikt att arbeta och att det inte får finnas hinder för detta.

Det undantag som Anders Österberg nämner i upp till 20 dagar gäller inom etableringsprogrammet möjlighet till frånvaro utan ersättning under sammanlagt 20 dagar på grund av särskilda familjeskäl, exempelvis för att åka och hämta egna barn som fått uppehållstillstånd i Sverige men befinner sig utomlands. Det är Arbetsförmedlingen som bedömer vad som räknas som särskilda familjeskäl i detta avseende.

Om det handlar om en programdeltagare i jobb- och utvecklingsgarantin gäller att aktivitetsstöd kan lämnas vid frånvaro från aktiviteter om frånvaron beror på ett kortare uppehåll i insatser inom programmet. En förutsättning för att ha rätt till ersättning under beviljad frånvaro är att den arbetssökande är beredd att ta aktiv del av Arbetsförmedlingens service i fråga om platsförmedling. Detta innebär att med kort varsel, i normalfallet inom 48 timmar, kunna ta del av arbete eller arbetsmarknadspolitiska insatser. Som längst kan frånvaron vara sammanlagt 20 dagar under en tolvmånadersperiod. Även i dessa fall är det upp till Arbetsförmedlingen att bedöma om frånvaron kan godkännas.

Rätten till ledighet med bibehållen ersättning är alltså begränsad i de arbetsmarknadspolitiska programmen för att tiden i arbetslöshet inte ska förlängas. Syftet är förstås att de som arbetstränar på Yalla Rinkeby så snart som möjligt ska komma ut på den reguljära arbetsmarknaden, få en egen försörjning och den makt att forma samhället och sina eget liv som ett arbete ger.

Stockholm den 16 juni 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.