Till innehåll på sidan

Ansvarsprincipens roll i den civila beredskapen

Skriftlig fråga 2020/21:3132 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-04
Överlämnad
2021-06-07
Anmäld
2021-06-08
Svarsdatum
2021-06-16
Sista svarsdatum
2021-06-16
Besvarad
2021-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Utredningen Struktur för ökad motståndskraft ger förslag på en organisation och en grundläggande struktur där roller och ansvar tydliggörs och förutsättningar för civil-militär samverkan förbättras. Förslagen ger möjligheter att prioritera resurser och skapar överlag förutsättningar för en mer robust och förutsägbar krishantering vid större samhällsstörningar.

Nyligen har en granskning av Ekot visat att ett tiotal rapporter och analyser redan före pandemin hade påpekat att Sveriges ansvarsfördelning vid en kris riskerade att vara för otydlig. Det finns en rad tunga instanser som har pekat på ansvarsprincipens tillkortakommanden. Det gäller inte minst Riksrevisionen, men också ledande forskare vid Försvarshögskolan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att verka för att ansvarsprincipen även fortsatt ska vara utgångspunkten i arbetet med att stärka Sveriges civila beredskap?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3132 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)


Svar på fråga 2020/21:3132 av Alexandra Anstrell (M)
Ansvarsprincipens roll i den civila beredskapen

Alexandra Anstrell har frågat mig om jag har för avsikt att verka för att ansvarsprincipen även fortsatt ska vara utgångspunkten i arbetet med att stärka Sveriges civila beredskap.

Ansvarsprincipen innebär att den som har ansvar för en verksamhet i normala situationer har motsvarande verksamhetsansvar vid en kris. Ansvaret inkluderar att vidta de åtgärder som krävs för att skapa både robusthet och krishanteringsförmåga. I ansvaret ingår även att samverka med andra, ofta sektorsövergripande. Statliga myndigheter ska genom sin verksamhet minska sårbarheten i samhället och utveckla en god förmåga att hantera sina uppgifter under fredstida krissituationer och inför och vid höjd beredskap. En motsvarande innebörd som ansvarsprincipen har i dag återfanns tidigare i totalförsvarsprincipen. Denna princip förankrades i riksdagen redan år 1977.

Coronakommissionen har bl.a. i uppdrag att utvärdera hur ansvarsprincipen har fungerat under krisen och att lämna de förslag på åtgärder som kommissionens iakttagelser ger anledning till. Kommissionen lämnar sin slutredovisning i februari nästa år och regeringen bör inte förekomma dess slutsatser.

Stockholm den 16 juni 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.