En transitkorridor till och från Bornholm

Skriftlig fråga 2020/21:3229 av Jimmy Ståhl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-06-15
Överlämnad
2021-06-16
Anmäld
2021-06-17
Besvarad
2021-06-23
Sista svarsdatum
2021-06-23
Svarsdatum
2021-06-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Måndagen den 14 juni var jag på besök i Ystad för att träffa danska politiker och för att på plats se den nya hamndel som byggts.

Vid samtal med de danska politikerna fick vi veta att det finns en oro för trafiken till och från Bornholm. Den 21 december blev det stopp för de boende på Bornholm att via Sverige besöka släktingar i övriga Danmark. Det blev naturligtvis en stor frustration från dansk sida, och de försöker nu att se över om det finns andra vägar mellan Bornholm och övriga Danmark än dagens färja till Ystad med efterföljande bil- eller bussfärd till den andra landsändan.

För svensk del, speciellt för Ystad, skulle det innebära en stor ekonomisk försvagning om Danmarkstrafiken inte går via Ystad utan i stället går på fartyg från övriga Danmark direkt till Bornholm.

Jag har full förståelse för att man inte såg denna problematik under pandemin, utan att man då valde att lägga fokus på gränserna för att minska smittspridningen. Nu behöver vi dock tänka framåt.

Vid samtal med de danska politikerna framkom det att om liknande händelser inträffar i framtiden bör vi ha en lösning på plats där man tillåter endast transittrafik utan stopp genom Sverige, för danskar som behöver ta sig mellan fastlandet och Bornholm.

Det finns flera möjligheter att göra detta på, och för att inte riskera trafiken mellan Ystad och Bornholm bör regeringarna föra diskussioner som är tillämpliga för både Sverige och Danmark.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Kommer statsrådet och regeringen att föra samtal med den danska regeringen för att finna en lösning för danska medborgare att kunna resa mellan danska fastlandet och Bornholm, exempelvis genom en transitkorridor, även om gränserna stängs vid framtida pandemier?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3229 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)


Svar på fråga 2020/21:3229 av Jimmy Ståhl (SD) En transitkorridor till och från Bornholm

Jimmy Ståhl har frågat mig om jag och regeringen kommer att föra samtal med den danska regeringen för att finna en lösning för danska medborgare att kunna resa mellan danska fastlandet och Bornholm, exempelvis genom en transitkorridor, även om gränserna stängs vid framtida pandemier.

Regeringen sätter, som jag angett tidigare, ett stort värde vid det nära nordiska samarbetet. Den fria rörligheten har varit en viktig grund till den framgångsrika integrationen mellan våra länder. Sedan mer än ett år tillbaka befinner vi oss dock i en extraordinär situation, som har krävt åtgärder som varit påfrestande för våra befolkningar.

Sverige var länge det nordiska land som avvek genom att inte ha några restriktioner för inresor från andra nordiska länder. Regeringen beslutade de första sådana begränsningarna den 21 december 2020. Begränsningarna bestod i ett tillfälligt inreseförbud från Danmark till Sverige. Redan två dagar därefter beslutade vi undantag från inreseförbudet för att underlätta för Bornholm och invånarna där. Senare beslutade vi ytterligare undantag i syfte att underlätta situationen för gränsregionerna.

Från och med den 31 maj behöver resande från våra nordiska grannländer inte längre uppvisa negativt covid-19-test vid inresa till Sverige. Detta innebär att personer som reser från Danmark till Sverige inte längre omfattas av några inreserestriktioner. Om det behövs nya inreserestriktioner kommer de att behöva utformas utifrån den bakomliggande situationen. I ett sådant läge får de nordiska regeringarna, liksom under det senaste året, föra en dialog för att hitta pragmatiska lösningar på de utmaningar som kan uppstå.

Avslutningsvis vill jag nämna att de nordiska samarbetsministrarna enats om en utredning om nordiskt samarbete under kristider. Utredningen ska både kartlägga samarbetet under pandemin och presentera rekommendationer om hur vi kan dra lärdomar av krisen, stärka samverkan och värna den nordiska integrationen. Detta är viktigt för att vi tillsammans ska dra lärdom, utveckla och förbättra vårt samarbete. Utredningens slutrapport ska lämnas vid Nordiska rådets session i november. Eftersom en majoritet i riksdagen har röstat för en misstroendeförklaring mot statsministern avstår jag för närvarande från att uttala mig om vilka initiativ regeringen har för avsikt att vidta på området framöver.

Stockholm den 23 juni 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.