Lager av skyddsutrustning och mediciner

Skriftlig fråga 2020/21:3236 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-16
Överlämnad
2021-06-16
Anmäld
2021-06-17
Svarsdatum
2021-06-23
Sista svarsdatum
2021-06-23
Besvarad
2021-06-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige har nu upplevt en situation med covid-19 som tydligt har visat på hur sårbarare vi är när vi får brist på skyddsutrustning, mediciner och medicinsk utrustning. Det gäller nu att se över hur vi kan öka vår beredskap med större lager av skyddsutrustning och mediciner.

Sveriges beredskap för katastrofer är långt ifrån acceptabelt och måste omgående åtgärdas. Sverige behöver därför omgående se över sina lager och sin beredskap när det gäller skyddsutrustning, mediciner och medicinsk utrustning.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad har ministern gjort eller ämnar ministern göra för att öka vår beredskap när det gäller skyddsutrustning, mediciner och medicinsk utrustning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3236 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/05092 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3236 av Sten Bergheden (M)
Lager av skyddsutrustning och mediciner

Sten Bergheden har frågat mig vad har jag gjort eller ämnar göra för att öka vår beredskap när det gäller skyddsutrustning, mediciner och medicinsk utrustning.

Den pandemi som har orsakats av det nya coronaviruset är den allvarligaste krisen i Sverige i modern tid och har varit utmanande att hantera för samtliga länder. Regeringen har under både denna och tidigare mandatperiod vidtagit ett flertal åtgärder i syfte att stärka beredskapen.

Redan förra mandatperioden tillsatte regeringen Utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap (S 2018:09). Den 31 mars i år lämnade utredningen ett delbetänkande som avser försörjning av hälso- och sjukvårdsmaterial och läkemedel. Utredningen föreslår en rad åtgärder för att stärka försörjnings-beredskapen inom hälso- och sjukvårdssektorn. Utredningens förslag, som är på remiss, kommer att vara ett viktigt underlag för regeringen med möjliga åtgärder som kan stärka den svenska beredskapen.

Under covid-19-pandemin har regeringen vidtagit åtgärder för att säkra beredskapen bl.a. genom att ingå i de EU-gemensamma upphandlingarna av personlig skyddsutrustning genom Joint Agreement Procurement (JPA) samt genom två regeringsuppdrag till Socialstyrelsen om att säkra tillgången på skyddsutrustning och medicinteknisk utrustning under pandemin. Detta för att komplettera regionernas och kommunernas ansvar för tillgången till sådan utrustning. Länsstyrelserna fick även i uppdrag att hjälpa Socialstyrelsen samordna kommunernas lägesbilder och behov av skyddsutrustning och sjukvårdsmaterial. Regeringen har därutöver beslutat om stöd för ersättning till skyddsutrustning för personliga assistenter till följd av covid-19.

Vidare har regeringen gett Socialstyrelsen flera uppdrag som syftar till att utveckla och stärka hälso- och sjukvårdens beredskap vid kris och krig. Därtill investerar regeringen drygt 200 mnkr i att stärka och utveckla regionernas arbete med civilt försvar genom en överenskommelse med Sveriges kommuner och regioner (SKR) om hälso- och sjukvårdens arbete med civilt försvar för 2021.

Sverige har även tagit ansvar för att hysa ett av EU:s sjukvårdslager (rescEU Medical Stockpile). Detta är något som förbättrar EU:s beredskap inom området och som även Sverige skulle kunna begära stöd från i en situation liknande den som uppstod våren 2020.

Stockholm den 23 juni 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.