Fängslade kvinnor i Iran

Skriftlig fråga 2020/21:325 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-02
Överlämnad
2020-11-02
Anmäld
2020-11-03
Svarsdatum
2020-11-11
Sista svarsdatum
2020-11-11
Besvarad
2020-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den iranske brottaren Navid Afkari avrättades den 12 september efter att under tortyr ha tvingats erkänna ett mord. Hans egentliga brott var att ha deltagit i en fredlig demonstration. Avrättningen fördömdes av bland annat EU och Internationella Olympiska Kommittén. Tyskland ställde in ett planerat besök i Berlin av Irans utrikesminister Javad Zarif. Men det enda som Sveriges utrikesminister gjorde var att den 12 september skriva på Twitter att hon var förskräckt. Inget mer.

Iran är det land i världen som har flest avrättningar per capita. Dessa avrättningar är regimens sätt att skrämma kritiker till tystnad. Under 2017 besökte Sveriges utrikesminister Iran i egenskap av handelsminister, och i samband med att hon tillträdde som utrikesminister menade statsrådet att hon var tvungen att bära slöja under besöket i Iran för att träffa "utrikesministern, presidenten och premiärministern" (Aktuellt den 10 september 2019). Statsrådets uttalande visar en stor brist på sympati för kvinnorna i Iran som tvingas leva under slöjans förtryck.

Jag har i tidigare frågor nämnt advokaten Nasrin Sotoudeh som dömts till 38 års fängelse för att ha företrätt politiska aktivister. Hon sitter fängslad i det ökända Evinfängelset. Ann Linde, som säger sig föra en feministisk utrikespolitik, står tyst och handfallen inför allt detta. Sveriges regering som har gått ut med att vara landet som bedriver en feministisk utrikespolitik måste tydligt ta avstånd mot det kvinnoförtryck som bedrivs i Iran och inte tiga när regimkritiker och människorättsaktivister fängslas, torteras och döms utan rättssäkra processer – för att slutligen hängas från lyftkranar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt arbetar ministern och regeringen för att hjälpa de fängslade kvinnorna i Iran, såsom Nasrin Sotoudeh och andra som fängslats utan rättfärdig grund, och för att dödsstraff ska upphöra?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:325 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:325 av Sara Gille (SD)
Fängslade kvinnor i Iran

Sara Gille har frågat mig hur jag och regeringen arbetar för att hjälpa fängslade kvinnor i Iran, såsom Nasrin Sotoudeh och andra som fängslats utan rättfärdig grund, och för att dödsstraff i Iran ska upphöra.

Som tidigare framförts i svar på liknande frågor, bl.a. 1875, 1479, 1295, 273, 44 och 50 är läget vad gäller de mänskliga rättigheterna i Iran fortsatt mycket allvarligt. UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer som publicerades i december 2019 visar tydligt på de allvarliga brister som finns.

Senast den 2 september uppmärksammade jag offentligt den hårda domen mot människorättsförsvararen Nasrin Sotoudeh. Jag uttryckte också min oro över hennes hälsotillstånd efter en lång tids hungerstrejk mot förhållandena i iranska fängelser. Utrikesdepartementet har vid flera tillfällen lyft Sotoudehs situation med iranska företrädare på hög nivå. Jag har själv tagit upp fallet i mina samtal med utrikesminister Zarif. Sverige och övriga EU förväntar sig en omedelbar översyn av Sotoudehs dom, samt att Iran säkerställer hennes rätt att överklaga domen.

Den 22 oktober 2020 uttalade sig ambassadörer för mänskliga rättigheter från nio europeiska länder, inklusive Annika Ben David, Sveriges MR-ambassadör, tydligt om Nasrin Sotoudehs fall och framförde krav på att hon skulle få läkarvård utanför fängelset och att hon skulle friges.

Sverige bidrar kontinuerligt till att situationen vad gäller de mänskliga rättigheterna i Iran tas upp även inom FN-systemet. Senast under FN:s råd för mänskliga rättigheter i september 2020 anslöt sig Sverige till ett gemensamt anförande om Iran, som uppmanade till frisläppande av bland annat Nasrin Sotoudeh. Sverige har dessutom framhållit allvaret i situationen i Iran i flera olika nationella anföranden i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Enligt uppgift ska Nasrin Sotoudeh nyligen ha beviljats permission från fängelset. Regeringen följer noga utvecklingen med fallet.

Stockholm den 11 november 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.