Till innehåll på sidan

Farmakologisk behandling inom kriminalvården

Skriftlig fråga 2020/21:3294 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2021-06-22
Överlämnad
2021-06-23
Anmäld
2021-06-28
Inte besvarad
2021-06-30
Sista svarsdatum
2021-07-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Personer som har blivit utsatta för flera traumatiska upplevelser i barndomen löper tolv gånger större risk att begå självmord än övriga. Sexuella övergrepp är en traumatisk upplevelse, och 20 procent av alla barn i Sverige blir utsatta för sexuella övergrepp. Det motsvarar ungefär 452 000 barn.

Vi får inte ha lite halvt osäkra åtgärder som vi tror har effekt och som vi tror används för att motverka att dömda pedofiler inte begår fler brott. Ett tydligt exempel på detta är den frivilliga farmakologiska behandlingen inom kriminalvården, eller kemisk kastrering som det också ofta kallas. Här finns pågående forskning i Sverige, och enligt läkarna/forskarna visar den goda resultat. Eller?

Enligt riksdagens utredningstjänst har endast 40–50 personer gått i sådan behandling sedan 2018. Utredningstjänsten kunde inte få fram om det finns vetenskapliga studier som visar att behandlingen har god effekt. Man kunde heller inte följa upp hur många som har fullföljt behandlingen eftersom kriminalvården inte följer upp detta. Av uppgifterna framgår heller inte hur många av de klienter som deltar i behandlingen som har dömts för sexualbrott mot barn.

Vi måste ha ordning och reda i de metoder som vi lutar oss mot och som vi tror har effekt. Detta måste regeringen ha koll på. Samhällets skyddsnät har brustit under alltför många år. Det ska vara viktigare att skydda våra barn än att undvika att trampa en potentiell förövare på tårna. Barns rätt att inte utsättas för risker ska sättas i främsta rummet.

När det gäller farmakologisk behandling för personer som har begått sexualbrott ska det utredas om det har god effekt. Det ska också följas upp hur många som fullföljer behandlingen. Den forskning som vi ska lutas oss mot måste också säkerställas och inte baseras på uppgifter som lämnas på frivillig basis där dömda pedofiler ska svara på frågor som rör deras sexualitet och sexuella drift. Hur kontrollerar man att dessa uppgifter stämmer?

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta så att det kontrolleras hur många dömda sexualbrottslingar som ingår i farmakologisk behandling och fullföljer densamma?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3294 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju202 1 / 02512 Justitiedepartementet Expeditionschef Jenny Kvarnholt Till riksdagen

Meddelande om ej svar på skriftlig fråga 2020/21:3294 Farmakologisk behandling inom kriminalvården

Som utgångspunkt besvarar en övergångsregering inte interpellationer eller skriftliga frågor. Vissa frågor, bl.a. frågor som rör EU-ärenden eller rena sakförhållanden, kan det dock bli aktuellt att besvara. Bedömningen är att denna skriftliga fråga inte är sådan att den bör besvaras av en övergångsregering. Frågan kommer därför inte att besvaras.

Stockholm den 30 juni 2021

Jenny Kvarnholt

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.