Personalbrist i restaurangbranschen

Skriftlig fråga 2020/21:3330 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-07-09
Överlämnad
2021-07-12
Besvarad
2021-07-26
Sista svarsdatum
2021-07-26
Svarsdatum
2021-07-26
Anmäld
2021-08-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Restaurangbranschen larmar nu om svårigheter att rekrytera erfaren personal till sommaren. Många av de som tvingats byta yrke under de hårda restriktionerna stannar i det nya yrket i stället för att gå tillbaka till restaurangbranschen.

Enligt Arbetsförmedlingen rör det sig om cirka 50 000 restaurangjobb som har försvunnit under pandemin.

Med anledning av detta ställde jag en fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark om regeringen avsåg att vidta några särskilda åtgärder för att komma till rätta med problemet för branschen att kunna rekrytera erfaren personal, och i så fall vilka.

Efter att statsminister Stefan Löfven historiskt förlorat en misstroendevotering i riksdagen besvarades min fråga med att som utgångspunkt besvarar en övergångsregering inte interpellationer eller skriftliga frågor. Vissa frågor, bl.a. frågor som rör EU-ärenden eller rena sakförhållanden, kan dock bli aktuellt att besvara. Bedömningen är att inte skriftliga frågan 2020/21:3205 Personalbrist i restaurangbranschen av Björn Söder (SD) inte är sådan att den bör besvaras av en övergångsregering. Frågan kommer därför inte att besvaras.

Nu har Stefan Löfven åter blivit vald till statsminister, och en regering är på plats.

Med anledning av detta vill jag åter fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Avser regeringen att vidta några särskilda åtgärder för att komma till rätta med problemet för branschen att kunna rekrytera erfaren personal, och i så fall, vilka?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3330 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

A2021/01529 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3330 av Björn Söder (SD)
Personalbrist i restaurangbranschen

Björn Söder har frågat mig om regeringen avser att vidta några särskilda åtgärder för att komma till rätta med problemet för restaurangbranschen att kunna rekrytera erfaren personal, och i så fall, vilka.

Utbrottet av covid-19 har lett till en global ekonomisk kris och i spåren av pandemin steg arbetslösheten snabbt under 2020. Tillsammans med hotellbranschen är restaurangbranschen en av de branscher som har drabbats hårt.

Regeringen har vidtagit kraftfulla åtgärder för att minska konsekvenserna av pandemin för jobb och företag. Exempel på detta är möjligheten för arbetsgivare att använda korttidspermittering, något som har möjliggjort för företag att behålla personal och därmed underlätta en snabb återstart när utvecklingen vänder. Möjligheten till korttidspermittering bedöms ha dämpat antalet varsel, i synnerhet inom de branscher som drabbats hårt av de restriktioner som införts under pandemin. Arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete kan också ansöka om ersättning för kompetensinsatser. Syftet är att stärka arbetsgivares och arbetstagares möjligheter att använda tiden som frigörs under korttidsarbetet till att synliggöra eller höja kompetensnivån hos individen och företaget.

Det har skett en återhämtning i ekonomin och på arbetsmarknaden, vilket regeringens åtgärder bedöms ha bidragit till. Arbetslöshetsprognosen har successivt reviderats ner, och det är glädjande.

Samtidigt som många människor förlorat arbetet i spåren av pandemin finns fortsatt arbetskraftsbrist inom viktiga yrken. Pandemin har också påskyndat en pågående strukturomvandling. Många av de jobb som försvunnit i spåren av pandemin kommer inte att komma tillbaka. Istället kommer nya jobb att skapas. Samtidigt saknar många arbetslösa den kompetens som krävs för de lediga jobben. Fler behöver fylla på sin kompetens eller lära sig ett bristyrke. Regeringen har därför fattat ett flertal beslut med syfte att fler arbetslösa med utbildningsbehov ska studera. Bland annat har möjligheten att studera med bibehållet aktivitetsstöd utvidgats på flera sätt.

Regeringen har även under 2020 och 2021 satsat på en fortsatt utbyggnad av kunskapslyftet, med fler utbildningsplatser inom yrkesinriktad vuxenutbildning, yrkeshögskolan, universitet och högskolor samt folkhögskolan. Kunskapslyftet är en viktig grund för att möta de ökade behoven av utbildning för de som har varslats eller på annat sätt drabbats av det osäkra läget på arbetsmarknaden. Detta innebär bl.a. utökade möjligheter för arbetssökande att utbilda sig till yrken inom hotell- och restaurangbranschen.

I takt med att restriktioner lättas bedömer Arbetsförmedlingen att sysselsättningen kommer att öka i t.ex. hotell- och restaurangbranschen och i besöksnäringen. Jobb inom hotell- och restaurangbranschen är för många en väg in på arbetsmarknaden. Det är i stor utsträckning denna typ av jobb som försvunnit under pandemin men det finns ett stort arbetskraftsutbud för dessa arbeten.

Stockholm den 23 juli 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.