Femårslicenser och samlingsvapen

Skriftlig fråga 2020/21:3345 av Eric Palmqvist (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-07-13
Överlämnad
2021-07-13
Besvarad
2021-07-27
Sista svarsdatum
2021-07-27
Svarsdatum
2021-07-27
Anmäld
2021-08-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Inför införandet av femårslicenser för vissa vapentyper beskrevs begränsningen som ett verktyg för att komma åt sådana vapeninnehavare som inte längre har behov av sitt vapen för träning och tävling men ändå valt att behålla det. Detta framgår av proposition 1999/2000:27 En skärpt vapenlagstiftning. Innehavare av helautomatiska vapen och flerskottsenhandsvapen skulle framgent kunna påvisa aktivitet med vapnet för att en förlängning av licensen skulle vara möjlig, och detta är den ordning som tillämpas i dag.

Sedan 2011 gäller att även samlingsvapen omfattas av femårslicenser, detta efter en ny tolkning av regelverket av polisens handläggare. Detta har inte tillkommit genom beslut i Sveriges riksdag. När det gäller samlingsvapen är det emellertid betydligt svårare att motivera det faktiska behovet, då samlingsvapen inte får användas för skjutning. Detta är en omständighet man också tycks ta hänsyn till i propositionen där följande formulering finns att läsa:

Regeringen anser således att tillstånd att inneha enhandsvapen för flerskott och helautomatiska skjutvapen, som skall användas till skjutning, som huvudregel alltid skall tidsbegränsas.

Av formuleringen framgår att syftet med lagstiftningen var att tidsbegränsa licenserna för de vapen som används för skytte, ingenting annat.

Trots detta blir det allt vanligare att Polismyndigheten nekar legala vapeninnehavare som innehar samlarvapen förnyade licenser, trots att de i många fall innehaft vapnen under lång tid och utan att de gjort sig skyldiga till några förseelser.

Detta innebär en praxisförändring och att myndigheter valt att omtolka en lagstiftning som inte ändrats sedan den trädde i kraft. Lagstiftning bör vara förutsägbar och tolkas lika så länge inget i lagtexten ändrats. Detta är en viktig princip för att motverka godtycklig myndighetsutövning och rättskipning.

Riksdagen har vid upprepade tillfällen tillkännagett för regeringen att den ska se över möjligheten att helt ta bort femårslicenserna. Detta bör regeringen hörsamma, och då det gäller samlingsvapen är det, mot bakgrund av det som beskrivs ovan, synnerligen angeläget med ett sådant lagförslag från regeringen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ser statsrådet på att befintlig lagstiftning omtolkas av myndigheter på ett sätt som i praktiken omöjliggör vapensamlande, och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i syfte att underlätta för dessa legala vapenägare och för att avskaffa femårslicenserna i enlighet med de tillkännagivanden riksdagen riktat till regeringen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3345 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju202 1 / 02 721 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3345 av Eric Palmqvist (SD) Femårslicenser och samlingsvapen

Eric Palmqvist har frågat mig hur jag ser på att befintlig lagstiftning omtolkas av myndigheter på ett sätt som i praktiken omöjliggör vapensamlande samt vilka åtgärder jag avser att vidta i syfte att underlätta för dessa legala vapenägare och för att avskaffa femårslicenserna i enlighet med de tillkännagivanden riksdagen riktat till regeringen.

Enligt vapenlagen ska tillstånd för en enskild att inneha helautomatiska vapen eller enhandsvapen för flerskott tidsbegränsas till att gälla i högst fem år, om inte särskilda skäl talar emot en sådan begränsning. Det är Polismyndigheten och domstolarna som självständigt prövar och fattar beslut i ärenden om vapentillstånd i enlighet med gällande regelverk.

Det nuvarande kravet på tidsbegränsning av tillstånd till helautomatiska vapen och enhandsvapen för flerskott infördes år 2000 och bygger på en bedömning att dessa vapen är särskilt stöldbegärliga och särskilt farliga (prop. 1999/2000:27 s. 34). Syftet med bestämmelsen om tidsbegränsade tillstånd är att säkerställa en kontinuerlig uppföljning av att förutsättningarna för tillstånd är uppfyllda.

Med anledning av tillkännagivanden från riksdagen har frågan om slopande av kravet på förnyande av tillstånd vart femte år övervägts i propositionen Genomförande av 2017 års ändringsdirektiv till EU:s vapendirektiv (prop. 2020/21:42). Regeringen konstaterar där att det inte finns anledning att i nuläget göra någon annan bedömning avseende tidsbegränsning av tillstånd för helautomatiska vapen och enhandsvapen för flerskott än den som gjordes 2000.

Stockholm den 27 juli 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.