Till innehåll på sidan

Olaglig cabotagetrafik som fortsätter i Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:3360 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-07-20
Överlämnad
2021-07-21
Besvarad
2021-08-04
Sista svarsdatum
2021-08-04
Svarsdatum
2021-08-04
Anmäld
2021-08-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den olagliga cabotage- och kombitrafiken på landets vägar fortsätter trots att regeringen påstår att man vidtagit åtgärder och att man dessutom har öronmärkt extra pengar för att minska den olagliga trafiken. Trots detta ser man inget resultat.

Det är uppenbart lönsamt att åka till Sverige och köra olagligt då vägkontrollerna och riskerna att bli ertappad är nästan obefintliga. Detta gör att Sveriges lagliga åkerinäring får kämpa med höga skatter och hårda regler vilket ger en tuff konkurrenssituation gentemot den olagliga lastbilstrafiken från utlandet.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

Vilka mätbara effekter på den olagliga cabotage- och kombitrafiken har regeringen uppnått med sina så kallade satsningar? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3360 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/02054 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3360 av Sten Bergheden (M)
Den olagliga cabotage- och kombitrafiken

Sten Bergheden har frågat mig vilka mätbara effekter på den olagliga cabotage- och kombitrafiken regeringen har uppnått med sina så kallade satsningar.

Regeringen är fast besluten att det ska vara ordning och reda på vägarna. Åkerier från andra medlemsländer får endast utföra inrikes transporter inom de begränsningar som reglerna om cabotage och kombinerade transporter anger. När regeringen tillträdde 2014 såg vi ett stort behov av att reglera transportsektorn. Vi har skärpt beställaransvaret och möjliggjort klampning av fordon. Regeringen har också tillfört extra resurser till Polismyndigheten för att förbättra kontrollverksamheten på vägarna. Vi ser nu att det får effekt genom att fler kontroller utförs och genom att antalet beslut om sanktionsavgift för åkerier som utför godstransporter i strid med reglerna om cabotagetransporter har ökat med flera hundra procent bara på ett par år.

Så sent som den 16 juni remitterade Infrastrukturdepartementet ytterligare ett förslag. Denna gång föreslås bland annat att sanktionsavgiften för otillåten cabotagetrafik höjs till 60 000 kronor från nuvarande 40 000 kronor. Höjningen ska ytterligare avskräcka aktörer från att bryta mot reglerna.

Sommaren 2020 fattades ett historiskt beslut i och med att vissa regler om vägtransporter ändrades när det så kallade mobilitetspaketet antogs av EU-parlamentet och rådet. Reformen, som föregåtts av mer än tre års förhandlingar, innebär bättre arbetsvillkor för yrkesförarna, rättvis konkurrens och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn. För regeringen, som varit ledande i arbetet med mobilitetspaketet, var det en viktig seger att få de nya reglerna på plats. Fackföreningsrörelsen och den svenska åkeribranschen har stått eniga bakom vår linje.

En viktig del i regeringens arbete med att förbättra situationen på vägarna är att ytterligare förbättra kontrollerna av yrkestrafiken. Regeringen tillsatte därför en utredning som har tagit fram förslag för effektivare kontroller av yrkestrafiken och en samlad organisationsform för kontrollverksamheten. Betänkandet Kontroller på väg (SOU 2021:31) har remitterats till i september 2021.

Sammanfattningsvis har de senaste årens vidtagna åtgärder redan fått viss effekt. Men för att förbättra situationen ytterligare för förare och skötsamma företag kommer regeringen att gå fram med ytterligare åtgärder.

Stockholm den 4 augusti 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.