Geovetenskaplig forskning

Skriftlig fråga 2020/21:338 av Eric Palmqvist (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-04
Överlämnad
2020-11-05
Anmäld
2020-11-06
Svarsdatum
2020-11-11
Sista svarsdatum
2020-11-11
Besvarad
2020-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Forskning och utveckling inom geovetenskap är nödvändig för att främja gruvnäringen och för att utveckla Sveriges samlade kunskap inom området. Detta syftar till att Sverige ska ligga i framkant i utvecklingen av nya teknik- och miljölösningar. Det behövs även för att skapa nya arbetstillfällen med bibehållen konkurrenskraft parallellt med en hållbar samhällsutveckling baserad på den svenska naturens förutsättningar.

I Sverigedemokraternas budgetförslag ökades anslaget till den geovetenskapliga forskningen i jämförelse med regeringens anslag med 9 000 000 kronor i syfte att öka ambitionen inom området. Utveckling och innovation inom områden som hantering och utnyttjande av gruvavfall, cirkulära flöden och minskade koldioxidutsläpp är nödvändigt för att klara miljöarbetsmålen och de krav som näringen ställs inför.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Hur ser statsrådet på den geovetenskapliga forskningens betydelse för Sveriges konkurrenskraft som kunskaps-, export- och industrination, och hur avser regeringen att stärka forskningen inom området?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:338 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

Svar på fråga 2020/21:338 av Eric Palmqvist (SD)
Geovetenskaplig forskning

Eric Palmqvist har frågat mig hur jag ser på den geovetenskapliga forskningens betydelse för Sveriges konkurrenskraft som kunskaps-, export- och
industrination, och hur regeringen avser att stärka forskningen inom området.

Sverige är ett av de länder som satsar mest på forskning och utveckling i förhållande till BNP och är ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kunskapsnation. Detta har stor betydelse för samhällets och ekonomins utveckling. Regeringens ambition är därför att Sverige ska fortsätta vara ett land där högkvalitativ forskning, högre utbildning och innovation leder till samhällets utveckling och välfärd, näringslivets konkurrenskraft och svarar upp mot de samhällsutmaningar vi står inför, både i Sverige och globalt.
Näringslivets konkurrenskraft är beroende av att även gruvsektorn ska vara fortsatt konkurrenskraftig. För detta behövs forskning och högre utbildning i geovetenskap.

Sverige har världsledande forskning inom gruv- och mineralområdet och svenska företag arbetar tillsammans med lärosätena. Sverige ligger också långt framme när det gäller återvinningstekniker. I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen att anslagen för forskning och innovation ska öka med 3,4 miljarder kronor 2021. Geovetenskaplig forskning finansieras främst av de direkta anslagen till universitet och högskolor för forskning och utbildning på forskarnivå, s.k. forskningsanslag (ibland kallade basanslag) och från Vetenskapsrådet.


Anslagen till dessa föreslås sammantaget öka med mer än 2 miljarder kronor redan 2021. De ökade anslagen som föreslås möjliggör också geovetenskaplig forskning.

Stockholm den 11 november 2020

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.