Olaglig verksamhet på internet

Skriftlig fråga 2020/21:3385 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-07-29
Överlämnad
2021-07-29
Besvarad
2021-08-13
Sista svarsdatum
2021-08-13
Svarsdatum
2021-08-13
Anmäld
2021-08-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Sveriges radio rapporterar om hur populära ryskspråkiga annonsforum öppet erbjuder personer i Sverige olagliga eller tveksamma tjänster, såsom köp av kvitton, en postadress, en registreringsskylt eller ett uppehållstillstånd.

Polisen säger sig ta sig an verksamheten i prioriteringsordning.

Jag vill fråga statsrådet Mikael Damberg:

Vidtar statsrådet och regeringen några särskilda åtgärder för att stoppa den olagliga verksamheten och ge polisen utökade resurser för att bekämpa den?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3385 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)


Svar på fråga 2020/21:3385 av Björn Söder (SD)
Olaglig verksamhet på internet

Björn Söder har frågat mig om jag och regeringen vidtar några särskilda åtgärder för att stoppa den olagliga verksamheten och ge polisen utökade resurser för att bekämpa den.

Jag och regeringen kommer att fortsätta det intensiva arbetet med att bekämpa kriminalitet i alla dess former, inklusive it-relaterad brottslighet. Detta arbete kräver såväl polisiära resurser som ändamålsenlig lagstiftning.

Utbyggnaden av Polismyndigheten är högt prioriterad av regeringen. Som ett led i detta har myndighetens anslag kraftigt ökats. Härtill har regeringen startat två nya polisutbildningar, initierat en ny och snabbare antagningsprocess till utbildningen och arbetat för att öka attraktiviteten i polisyrket. Målet för Polismyndighetens tillväxt är att från ingången av 2016 till utgången av 2024 öka antalet polisanställda med 10 000. Fram till halvårsskiftet 2021 har antalet polisanställda ökat med cirka 7 000. Det innebär att det aldrig tidigare har funnits så många poliser och civilanställda i Polismyndigheten.

Under våren 2021 beslutade riksdagen att anta regeringens förslag om att godkänna Europarådets konvention om it-relaterad brottslighet och regeringens förslag till lagändringar med anledning av konventionen. Genom den nya lagstiftningen, som trädde i kraft den 1 maj 2021, ges de brottsutredande myndigheterna nya verktyg i kampen mot it-relaterad brottslighet och större möjligheter att effektivt medverka i brottsutredningar med internationell anknytning.

Regeringen har gett Polismyndigheten i uppdrag att ta fram en långsiktig plan som ska säkerställa att rätt kompetens finns att tillgå i verksamheten för att bekämpa it-relaterad brottslighet. Enligt uppdraget ska Polismyndigheten också genomföra kompetensutvecklingsinsatser för att möta det behov av kompetensförsörjning som identifierats. Genomförd kompetensutveckling ska redovisas senast i december 2022. Enligt regleringsbrevet för 2021 ska Polismyndigheten vidare analysera och redovisa hur det internationella arbetet i stort ger mervärde och ökad effektivitet i polisverksamheten, särskilt i arbetet mot gränsöverskridande och organiserad brottslighet samt it-relaterad brottslighet.

Jag ser inte att det är aktuellt att tillföra specifika resurser för att utreda olagliga tjänster på ryskspråkiga annonsforum. Polismyndigheten har fått stora anslagsökningar de senaste åren och det är en fråga för myndigheten att prioritera tillgängliga utredningsresurser. Vidare ser jag i dagsläget inte att det finns behov av ytterligare styrning från regeringen avseende myndighetens arbete med it-relaterad brottslighet. Vad gäller lagstiftning ser regeringen kontinuerligt över vilka behov av författningsändringar som finns för att stärka det brottsbekämpande arbetet.

Stockholm den 13 augusti 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.