Pakistans blasfemilag

Skriftlig fråga 2020/21:34 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-10
Överlämnad
2020-09-11
Anmäld
2020-09-15
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den kristne textilarbetaren Asif Pervaiz har suttit i förvar i Pakistan sedan 2013, anklagad av sin handledare på jobbet för att ha skickat ett nedsättande textmeddelande om islams profet Muhammed.

Han dömdes på tisdagen av en domstol i Lahore för hädelse. Först till tre års fängelse för att ha missbrukat sin telefon genom det nedsättande textmeddelandet och sedan till hängning, rapporterar Reuters.

Asif Pervaiz förnekar anklagelserna och hävdar i stället att hans handledare försökt få honom att konvertera till islam.

Enligt organisationen Open Doors, som arbetar över hela världen för att hjälpa kristna som förföljs på grund av sin tro, ligger Pakistan på femte plats på organisationens lista över 50 länder där förföljelser mot kristna är som värst.

Utrikesdepartementet skriver i en rapport att den så kallade blasfemilagen ger dödsstraff eller livstids fängelse för hädelse eller smädande av heliga muslimska personer eller koranen. Man tillägger att det händer att lagen missbrukas vid person- och egendomstvister som påtryckningsmedel eller för att hota bland annat minoriteter och journalister.

Enligt den amerikanska Kommissionen för internationell religionsfrihet sitter ett åttiotal personer fängelsedömda för hädelse i Pakistan, varav hälften riskerar livstids fängelse eller avrättning. År 2018 blev den kristna kvinnan Asia Bibi en symbol för blasfemilagen. Hon friades slutligen i Högsta domstolen från ett dödsstraff, i brist på bevis, och flydde landet, men innan dess hade hon suttit åtta år i fängelse, anklagad för att ha förolämpat profeten Muhammed i samband med ett bråk med några grannar och dömts av en lokal domstol för att ha druckit vatten ur samma kopp som en muslim.

Jag skulle vilja fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att från svensk sida protestera mot Pakistans blasfemilag och det som nu väntar den kristne textilarbetaren?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:34 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:34 av Björn Söder (SD)
Pakistans blasfemilag

Björn Söder har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att från svensk sida protestera mot Pakistans blasfemilag och det som nu väntar den kristne textilarbetaren Asif Pervaiz.

Regeringen följer noga situationen i Pakistan när det gäller respekten för mänskliga rättigheter, inklusive religions- och övertygelsefrihet. Sverige tar i bilaterala sammanhang regelbundet upp frågor om mänskliga rättigheter, inklusive rättigheter för personer som tillhör religiösa minoriteter i Pakistan. Situationen för mänskliga rättigheter togs senast upp i bilaterala politiska konsultationer i mars 2020. Sverige agerar också genom EU som regelbundet tar upp frågor om mänskliga rättigheter i dialogen med Pakistan, såväl vid politiska högnivåmöten som lokalt inom landet. Ambassaden i Islamabad arbetar aktivt för att främja mänskliga rättigheter i Pakistan.

I UD:s rapport om mänskliga rättigheter i Pakistan från 2019 noteras att Pakistan har 27 brott med dödsstraff som möjlig påföljd. Dödsstraffet är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff. Såväl Sverige som EU arbetar aktivt och långsiktigt för dödsstraffets globala avskaffande.

Regeringen kommer att fortsätta uppmärksamma vikten av respekt för mänskliga rättigheter, inklusive religionsfrihet, i sina kontakter med Pakistan.

Stockholm den 23 september 2020

Ann Linde –

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.