Ökad invandring till Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:3406 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-08-02
Överlämnad
2021-08-04
Anmäld
2021-08-17
Sista svarsdatum
2021-08-18
Svarsdatum
2021-08-25
Besvarad
2021-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Migrationsverket meddelar nu, enligt Sveriges Radio, att den nya humanitära grunden i utlänningslagen, som regeringen med stöd av Centern och Vänsterpartiet drev igenom, kommer att öka antalet asylsökande samt ensamkommande barn och även öka deras möjligheter att få stanna.

Fler vuxna och barn väntas få stanna på grund av särskilt ömmande omständigheter.

Samtidigt hävdar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett svar till undertecknad på en fråga (2020/21:3334) att regeringens bedömning är att den nya migrationslagstiftningen inte kommer att innebära en ökad invandring till Sverige jämfört med en återgång till utlänningslagen.

Ministern skriver i sitt svar:

När det gäller invandringen till Sverige så skärptes den svenska migrationslagstiftningen som en konsekvens av flyktingkrisen 2015 i syfte att anpassa den till den miniminivå som gäller enligt bland annat EU-rätten. Sedan dess har antalet asylsökande till Sverige minskat med cirka 90 procent och vi har nu det lägsta antalet asylsökande på 20 år. Detta bekräftas också av att Sveriges befolkningsökning minskat.

En ny migrationslagstiftning som syftar till en långsiktigt hållbar, human, effektiv och rättssäker migrationspolitik trädde i kraft den 20 juli i år. Den nya lagstiftningen innebär bland annat att uppehållstillstånd som beviljas för skyddsbehövande med flera som huvudregel ska vara tidsbegränsade. Permanent uppehållstillstånd ska tidigast kunna beviljas efter minst tre år med tidsbegränsat uppehållstillstånd och endast om vissa särskilda krav är uppfyllda, däribland ett krav på försörjning. Försörjningskravet vid anhöriginvandring förstärks också. Det genomfördes samtidigt förslag för att den nya ordningen inte skulle leda till orimliga konsekvenser i enskilda fall, bland annat att barn och vissa vuxna som fått en särskild anknytning till Sverige kan beviljas uppehållstillstånd om omständigheterna är särskilt ömmande.

Av denna anledning vill jag ställa en fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Vilken bedömning har ministern gjort; kommer invandringen att öka eller minska med den nya lagen?​

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3406 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2020/21:3406 av Björn Söder (SD)
Ökad invandring till Sverige

Björn Söder har frågat mig vilken bedömning jag har gjort angående om invandringen kommer att öka eller minska med den nya lagen.

Den svenska migrationspolitiken ska vara långsiktigt hållbar, med ett humant, rättssäkert och effektivt regelverk som inte väsentligen avviker från regelverket i andra EU-länder. Regeringens bedömning är att ändringarna i utlänningslagen, som trädde i kraft den 20 juli, sammantaget innebär att både antalet asylsökande och personer som beviljas uppehållstillstånd i Sverige blir lägre än vid en återgång till de tidigare reglerna i utlänningslagen och hamnar på ungefär samma nivå som under den tillfälliga lagen.

När det gäller undantagsbestämmelsen med en möjlighet till uppehållstillstånd om omständigheterna är särskilt ömmande, kan den eventuellt innebära en viss ökning av andelen barn som beviljas uppehållstillstånd i förstagångsärenden. I likhet med Migrationsverket bedömer regeringen dock att andelen beviljade förstagångsansökningar för vuxna inte kommer att påverkas.

Det kan konstateras att Migrationsverket i sin senaste prognos har justerat ned antalet asylsökande för innevarande och kommande år.

Stockholm den 25 augusti 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.