Inkomstutveckling efter barnafödande

Skriftlig fråga 2020/21:341 av Linda Lindberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-04
Överlämnad
2020-11-05
Anmäld
2020-11-06
Svarsdatum
2020-11-11
Sista svarsdatum
2020-11-11
Besvarad
2020-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I början av november släpptes rapporten Inkomstutveckling efter barnafödande som belyser det faktum att det tar cirka fem år för den förälder som tar ut störst del av föräldrapenningen att nå upp till samma inkomstnivå som året innan barnet föddes. Rent statistiskt är det till största delen mammor som tar ut flest föräldradagar, sannolikt av den enkla anledningen att man önskar vara hemma med sin bebis. Det är vår ståndpunkt att det i sig inte är något problem vem av föräldrarna som är hemma, utan det problematiska är den ekonomiska utvecklingen på sikt, inte minst när det kommer till pension.

I rapporten belyses även det faktum att kvinnor bidrar mindre till parets gemensamma försörjning då det oftast är kvinnan som tar ut flest föräldradagar. Detta är givetvis helt naturligt med tanke på att ersättningen för föräldradagar är lägre än lönen.

Vad som i stället vore intressant att ta del av är hur mycket av föräldrarnas gemensamma ekonomi som påverkas beroende på vem av föräldrarna som tar ut föräldrapenning.

Den ekonomiska familjepolitiken är således komplex utifrån ett ekonomiskt jämställdhetsperspektiv. Att föräldrars valmöjlighet att forma sin vardag utefter bästa förmåga ej inskränks är viktigt. Samtidigt ser vi att insatser behöver göras för att kompensera när en förälder tar ut föräldrapenning så att den inte drabbas ekonomiskt, exempelvis genom försämrad löneutveckling eller i form av lägre pension.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

På vilket sätt tänker statsrådet och regeringen arbeta för att ekonomiskt stärka den förälder som tar ansvar för sin familj genom att nyttja rätten till föräldraledighet, både på lång och kort sikt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:341 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på fråga 2020/21:341 av Linda Lindberg (SD)
Inkomstutveckling efter barnafödande

Linda Lindberg har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen tänker arbeta för att ekonomiskt stärka den förälder som tar föräldraledighet, både på lång och kort sikt.

Föräldrapenningen möjliggör för båda föräldrarna att vara föräldralediga under en, vid en internationell jämförelse, lång period och med god kompensation i förhållande till inkomstförlusten. Att kvinnor i mycket större utsträckning än män använder föräldrapenning och föräldraledighet innebär dock att kvinnors inkomster sjunker betydligt mer än mäns efter barnafödande. Mer behöver därför göras för att uppnå ett jämställt föräldraskap och för en mer jämn fördelning av föräldraledigheten mellan kvinnor och män. Om kvinnors och mäns ledighetslängder utjämnas innebär det att kvinnors frånvaro från arbetsmarknaden minskar, både på kort och på lång sikt, eftersom längre föräldraledigheter har ett samband med stort fortsatt ansvar för hem- och omsorgsarbete och med deltidsarbete. Med mer tid på arbetsmarknaden ges bättre förutsättningar för t.ex. löneutveckling och karriärmöjligheter, högre livsinkomst och intjänande av pension.

Föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning är pensionsgrundande. För föräldrar som tar emot dessa stöd betalar staten ålderspensionsavgift. Till detta kommer även förmånen barnrättsår som tillsammans bidrar till att på längre sikt kompensera föräldrar för minskade inkomster under småbarnsåren. Den parlamentariska pensionsgruppen har även tagit fram en handlingsplan för jämställda pensioner. Regeringen har höga ambitioner på pensionsområdet och målsättningen är att kvinnor och män ska kunna känna ekonomisk trygghet när de lämnar arbetslivet.

Under 2017 lämnade utredningen om en modern föräldraförsäkring sitt slutbetänkande. Utredningens förslag stärker det jämställda föräldraskapet. Förslagen från utredningen bereds i Regeringskansliet.

Stockholm den 11 november 2020

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.