Kostnader för myndighetstjänster

Skriftlig fråga 2020/21:345 av Angelica Lundberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-04
Överlämnad
2020-11-05
Anmäld
2020-11-06
Svarsdatum
2020-11-11
Sista svarsdatum
2020-11-11
Besvarad
2020-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Många konsumenter luras att köpa tjänster via webbplatser som i flera fall är myndighetsliknande, men som i själva fallet är platser som tar ut kostnader för tjänster som är kostnadsfria hos samma myndigheter.

Konsumentombudsmannen har uppmärksammat problem kring detta och har tidigare agerat rättsligt för att stoppa sådana webbplatser i och med att vilseledning om priser är otillåtet. Konsumentverket granskar även sådana sajter på grund av anmälningar.

Detta uppmärksammande, granskande och rättsliga agerande är positivt.

Ur ett konsumentperspektiv skulle även information om kostnader och icke-kostnader för myndighetstjänster som privatpersoner använder vara välbehövligt. Detta för att ge konsumenter en större vetskap och ökade möjligheter att göra rätt val. Mer information om hur man som privatperson kan ta reda på uppgifter som behövs och hur man kan granska sajter för att göra avvägda val vore behövligt. Att värna konsumenträtten i Sverige är av vikt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vad avser regeringen att göra för att öka konsumentinformationen om myndigheternas tjänster avseende kostnader och frihet från kostnader?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:345 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)

Svar på fråga 2020/21:345 av Angelica Lundberg (SD)
Kostnader för myndighetstjänster

Angelica Lundberg har frågat mig vad regeringen avser att göra för att öka konsumentinformationen om myndigheternas tjänster avseende kostnader och frihet från kostnader.

Som Angelica Lundberg anför har Konsumentombudsmannen uppmärksammat att konsumenter kan luras av företag att köpa tjänster via myndighetsliknande webbplatser. Konsumentombudsmannen har med stöd av marknadsföringslagen vidtagit åtgärder mot företag som har vilselett konsumenter att det är en myndighet som står bakom en webbplats. Det är inte förbjudet att ta betalt för tjänster som myndigheter tillhandahåller kostnadsfritt, eller att ta mer betalt än den avgift som myndigheten eventuellt tar ut. Men informationen om avsändaren, priset och tjänstens innehåll måste vara tydlig. Patent- och marknadsdomstolen har också slagit fast att företag inte får utge sig för att vara myndigheter och på så vis vilseleda konsumenter. Konsumentverket informerar via pressmeddelanden och på sin webbplats om myndighetens beslut om åtgärder och domstolsavgöranden avseende sådana ärenden.

Enligt förvaltningslagen ska en myndighet se till att kontakterna med enskilda blir smidiga och enkla. Myndigheter ska tillhandahålla information om sin verksamhet och många myndigheter arbetar löpande med att göra sin information tydligare, exempelvis genom att utveckla digitala tjänster och andra metoder för att förenkla för medborgarna i kontakterna med myndigheterna.

Stockholm den 11 november 2020

Lena Micko

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.