Elförsörjningen i Västra Götaland

Skriftlig fråga 2020/21:3475 av Josef Fransson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-18
Överlämnad
2021-08-19
Besvarad
2021-09-02
Sista svarsdatum
2021-09-02
Anmäld
2021-09-02
Svarsdatum
2021-09-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Ökad elkonsumtion i snabb takt kan bli följden i Västsverige av EU-kommissionens förslag att snabbare minska utsläppsrätterna för växthusgaser för den tunga industrin. Att efterfrågan på el väntas öka i Sverige är dock inget nytt utan det finns en stor mängd prognoser som entydigt pekar mot att dagens elproduktion om cirka 160 terawattimmar inte kommer att räcka. Sammantaget ger prognoser från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, samt konsultföretagen Sweco och SAM uppskattningar om en total elanvändning år 2045 i intervallet 176–228 terawattimmar. Det är rimligt att anta att när raffinaderierna i Västsverige ställer om till att i stället exempelvis producera vätgas kommer efterfrågan på el att öka i regionen. Liknande signaler kommer från den kemiska industrin. Till detta ska läggas elektrifieringen av fordonsflottan.

Efterfrågan på el ökar och elsystemet har en helt central roll för industrins konkurrenskraft och hushållens behov av elektricitet, året runt, och till rimliga priser.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att elsystemet i Västra Götaland kan möta efterfrågan nu och i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3475 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

I2021/02156 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3475 av Josef Fransson (SD)
Elförsörjningen i Västra Götaland

Josef Fransson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att elsystemet i Västra Götaland kan möta efterfrågan nu och i framtiden.

Regeringen har tagit ett antal initiativ för att möta den ökade efterfrågan på el som elektrifieringen av samhället medför. Vi arbetar bl.a. med en nationell strategi för elektrifiering som tar ett helhetsgrepp om förutsättningarna inom energisektorn. Arbetet med elektrifieringsstrategin påbörjades under 2020 och går nu in i sin slutfas.

För att möta den ökade efterfrågan på el behöver elmarknadens aktörer fatta beslut om investeringar i nya elproduktionsanläggningar. Regeringen har emellertid tagit flera initiativ för att skapa så goda förutsättningar för detta som möjligt. Ett exempel på detta är det pågående arbetet för minskade anslutningskostnader för elproduktion till havs.

Därtill behöver det svenska transmissionsnätet förstärkas. Därför planerar Affärsverket svenska kraftnät omfattande förstärkningar av transmissionsnätet och i det närmaste tredubblar sina nätinvesteringar under den kommande treårsperioden. På västkusten pågår i nuläget förnyelse och systemförstärkning av sju 400 kV-ledningar om totalt cirka 350 km. Dessutom planerar Affärsverket svenska kraftnät en ny 400 kV-ledning mellan Skogssäter och Ingelkärr i Västra Götaland. Dessa investeringar möjliggör ökad elöverföring samtidigt som de minskar risken för kapacitetsbrist i Västra Götaland.

Utbyggnaden av det svenska kraftsystemet behöver emellertid ske i ett högre tempo och det är därför positivt att riksdagen röstat igenom regeringens proposition Moderna tillståndsprocesser för elnät (Prop. 2020/21:188) som syftar till att förkorta ledtiderna och göra det enklare att bygga ut elnätet i Sverige.

Utöver det har Energimarknadsinspektionen fått ökade anslag för att snabbare kunna handlägga ärenden kopplade till elnätsutbyggnad.

Stockholm den 2 september 2021

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.