Negativa energipriser

Skriftlig fråga 2020/21:354 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-05
Överlämnad
2020-11-06
Anmäld
2020-11-10
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Första natten i november inträffade det som bara inträffat vid ett tillfälle tidigare: Sverige drabbades av ett negativt elpris. Detta innebär att den energi som produceras inte går att sälja och inte tas till vara. Oavsett vilka intäkter producenterna av energi får för energin man producerar är kostnaderna för att skapa och underhålla de olika kraftkällorna desamma.

Oavsett om man får betalt för vindkraft, vattenkraft eller kärnkraft kostar energin alltid att producera i form av anläggningar, underhåll och skötsel.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur avser statsrådet att verka för att energiproduktionen finns då vi behöver den, då lönsamheten annars kan bli ett ökat framtida problem?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:354 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2020/2:354 av Lotta Olsson (M)
Negativa energipriser

Lotta Olsson har frågat mig hur jag avser att verka för att energiproduktionen finns då vi behöver den, då lönsamheten annars kan bli ett ökat framtida problem.

Kombinationen av höga och låga priser visar att den förnybara elproduktionen ger avtryck på prisbilden. Om det är ett problem för kraftproducenterna är en fråga för dem att besvara, men jag kan konstatera att till exempel Vattenfall AB anger att cirka 60 procent av den produktion man har är prissäkrad. Samtidigt kan hushåll och industri åtnjuta de fördelar ett lågt elpris innebär.

Sverige har med sin vattenkraft unika möjligheter att balansera produktionen när tex vindkraftsproduktionen är hög. Volatiliteten ger också incitament till flexibilitet och lagring som förbättrar elmarknadens funktion, men också för andra kraftslag att anpassa sin produktion.

Att priserna är negativa beror till stor del på att producenterna av förnybar elproduktion erhåller elcertifikat för sin produktion, vilket gör att de får intäkter även vid väldigt låga priser. Efter förslag från regeringen beslutade riksdagen den 11 november 2020 hur elcertifikatsystemet kan avslutas
tidigare och att inga nya anläggningar kan godkännas som sätts i drift efter den 31 december 2021.

Slutligen kan jag konstatera att effektbalansen har blivit mer ansträngd de senaste åren. Samtidigt har Affärsverket svenska kraftnät i sin senaste kraftbalansrapport, prisbilden till trots, bedömt att risken för effektbrist är låg, även på längre sikt.

 
Stockholm den 18 november 2020


Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.