Till innehåll på sidan

Ordningslagens konsekvenser för näringslivet

Skriftlig fråga 2020/21:355 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-11-05
Överlämnad
2020-11-06
Anmäld
2020-11-10
Sista svarsdatum
2020-11-18
Svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Många svenska företag och jobb har påverkats negativt av covid-19 och de åtgärder som vidtagits för att bromsa smittspridningen. Lagstiftning på vissa områden har visat sig skapa ytterligare problem, inte minst för en utsatt bransch som besöksnäringen och alla dem som får sina inkomster därav, i alla fall enligt de entreprenörer som beskriver sina verksamheter.

Den lagstiftning som polisen måste tillämpa har till exempel fått verkningar på Astrid Lindgrens Värld. Där har man inte kunnat ha två föreställningar på två helt olika platser inom sitt område. Om lagen i stället tillämpat täthet på en viss yta hade det skapat möjligheter att genomföra föreställningarna med covid-19-säkerhet. Den här erfarenheten är man inte ensam om på Astrid Lindgrens Värld.

Likaså har vi via nyhetssändningar och medier kunnat ta del av hur andra länder visat lösningar för att kunna hålla verksamheter igång samtidigt som de skapat covid-19-säkerhet. Ett sådant exempel är att med markeringar, till exempel avspärrningsstaket, skapa familjeplatser på konserter. På så vis får var och en sin lilla ruta med avstånd till övriga besökare.

I Köpenhamn har Tivoli hållits öppet med säkerhetsmarginaler och noggrannhet med tvätt och avstånd. Skånes Djurpark är en anläggning där man arbetat med att tänka om och tänka nytt för att hålla i och hålla ut. De har slottider för besökare så att de inte ska köa. De har skyltar och har ändrat rörelsemönstret i parken till ett varv och broövergång för max fem personer. Skyltar har flyttats och ställts om. Personal med färgstarka västar påminner om avstånd om en älgs längd, och det finns handsprit med jämna mellanrum i parken.

De verksamheter där länsstyrelsen och inte polisen utövar tillsyn har kunnat förändra sina verksamheter på ett annat sätt med fokus på lösningar jämfört med de verksamheter som har polisen och ordningslagen att gå efter. Det spelar ingen roll vilken idrott man ska titta på eller vilken konsert. Allt påverkas från fotboll och ishockey till orientering i skogen.

Friends Arena, Globen och övriga anläggningar omfattas av samma lag. Högst 50 deltagare vid sammankomster gäller utan undantag. Det här har fått effekter och får effekter in på det nya året. Ledtiderna för arrangörerna krymper och evenemang går om intet. På företag varslas personer. Vissa kommer aldrig tillbaka och andra åter skulle kunna räddas genom att de ekonomiska hjulen kan hållas igång samtidigt som restriktioner för hälsan upprätthålls.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

På vilket sätt har ministern arbetat med frågan om ordningslagen för näringslivet, och hur avser ministern att agera framöver så att företagen vet vad de har att vänta i närtid och inför år 2021?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:355 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:355 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Ordningslagens konsekvenser för näringslivet, 2020/21:473 av Katarina Brännström (M) Lättnader i regelverk för nöjesparker och 2020/21:590 av Lars Beckman (M) Verksamhet vid nöjesparker och ambulerande tivolin

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat näringsministern Ibrahim Baylan på vilket sätt ministern har arbetat med frågan om ordningslagen för näringslivet och hur ministern avser att agera framöver så att företagen vet vad de har att vänta i närtid och inför år 2021. Frågan har överlämnats till mig.

Katarina Brännström har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för ändringar i regelverket så att Astrid Lindgrens Värld och liknande verksamheter kan öppna och ta emot besökare nästa sommar.

Lars Beckman har frågat mig om jag kommer att säkerställa att ambulerande tivolin och nöjesparker kan ha öppet 2021 genom att lagstiftningen förändras i enlighet med bland andra branschens framlagda förslag.

Frågorna gäller ordningslagen och förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har varit och är ett mycket viktigt verktyg i kampen mot covid-19. Smittspridningen av covid-19 har under hösten ökat kraftigt och läget är nu mycket allvarligt. Skärpta lokala allmänna råd har införts i stort sett alla regioner. Trots detta har smittspridningen fortsatt att öka i stora delar av Sverige.

Regeringen har därför den 20 november beslutat att det från och med den 24 november som huvudregel ska vara förbjudet att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 8 deltagare. Regeringen är medveten om att ändringen är mycket ingripande. Sett till det allvarliga läge vi befinner oss i är det dock nödvändigt för att få ner smittspridningen och rädda liv. Sådana här begränsningar ska inte gälla längre än nödvändigt och utgångspunkten är att det här är en punktinsats som inte ska gälla längre än i fyra veckor. Förordningen kommer, i nära dialog med Folkhälsomyndigheten, att omprövas kontinuerligt.

Regeringen är självklart medveten om att ordningslagen är ett trubbigt verktyg och det är uppenbart att det behövs en lagstiftning som på ett bättre och mer träffsäkert sätt kan reglera situationer där folksamlingar behöver begränsas för att förhindra smittspridning. Regeringen arbetar därför intensivt med att se över lagstiftningen och ta fram ett förslag till en ny tillfällig reglering. Eftersom lagstiftningen innebär inskränkningar i grundlagsfästa fri- och rättigheter så måste det dock göras ett noggrant arbete och regeringen arbetar för att en tillfällig lagstiftning ska vara på plats före sommaren 2021.

Regeringen har vidare under hösten gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att löpande analysera behovet av, och förutsättningarna för, förändringar av förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som exempelvis nöjesparker.

För att stötta ansvariga aktörer att genomföra arrangemang och bedriva sina verksamheter, exempelvis nöjesparker och mässor så smittsäkert som möjligt har Folkhälsomyndigheten också fått i uppdrag att löpande se över befintliga, alternativt ta fram nya, allmänna råd eller rekommendationer för hur olika typer av arrangemang och andra verksamheter ska kunna genomföras på ett säkert sätt.

Regeringen arbetar alltså både med att se över begränsningarna i förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och med att så snart som möjligt få fram en ny mer träffsäker reglering.

Stockholm den 25 november 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.