Brister i kraftnätet

Skriftlig fråga 2020/21:3564 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-31
Överlämnad
2021-09-01
Anmäld
2021-09-02
Svarsdatum
2021-09-08
Sista svarsdatum
2021-09-08
Besvarad
2021-09-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Robertsfors i Västerbotten måste på grund av elbrist tacka nej till ett utländskt bolag som ville etablera sig. Därmed går man miste om uppemot 2 000 nya arbetstillfällen.

Norra Sverige upplever en otroligt stor omställning och tillväxt på arbetsmarknaden. Världens ögon vänds mot norra Sverige i stället för som alltid tidigare till storstadsområden i södra Sverige. Det har öppnat ett fönster med enorma möjligheter att skapa nya jobb och välstånd även i vår del av landet. Men nu tvingas Robertsfors kommun tacka nej och det på grund av att den nationella elinfrastrukturen, som Svenska kraftnät ansvarar för, inte räcker till. Detta är något som inte får inträffa – att en liten ort i Västerbotten går miste om 2 000 arbetstillfällen för att Sverige har ett för dåligt kraftnät. I Västerbotten produceras stora mängder el från alla våra vattenkraftverk och även vindkraftverk.

Det finns en stor oro i flera av landets kommuner när det gäller elförsörjningen, visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. Ska vi klara en grön omställning till mer fossilfri energi så kan vi inte sätta gränser, vi måste skapa möjligheter.

Min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan är därför:

 

Vad avser ministern att göra åt de brister vi har i dag i våra kraftnät, som innebär att orter liknande Robertsfors får tacka nej till 2 000 arbetstillfällen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3564 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

I2021/ 02269 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3564 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Brister i kraftnätet

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat näringsministern vad han avser göra åt de brister vi har i dag i våra kraftnät, som innebär att orter liknande Robertsfors får tacka nej till 2 000 arbetstillfällen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

För att möjliggöra för fler elintensiva verksamheter att etablera sig och växa, behöver det svenska elnätet förstärkas. Regeringen arbetar därför med en nationell strategi för elektrifiering som tar ett helhetsgrepp om förutsättningarna inom energisektorn. Arbetet med elektrifieringsstrategin påbörjades under 2020 och går nu in i sin slutfas.

Vid större anslutningsärenden är det inte sällan nödvändigt med större investeringar vilket ofrånkomligt innebär ledtider. Det är därför viktigt att i så tidigt skede som möjligt beakta elnätets förutsättningar när en ny elintensiv verksamhet planeras. Elnätsutbyggnaden behöver ske så snabbt och effektivt som möjligt, samtidigt som människors hälsa och miljön skyddas samt en god hushållning med mark och vatten främjas, vilket är utgångspunkten i de åtgärder som regeringen vidtar.

Affärsverket svenska kraftnät genomför betydande förstärkningar av transmissionsnätet och i det närmaste tredubblar sina nätinvesteringar under den kommande treårsperioden. Parallellt genomför lokal- och regionnätsägare omfattande investeringar för att bygga bort flaskhalsar på övriga nivåer i de svenska elnäten.

Elnätsutbyggnaden behöver emellertid ske i ett högre tempo och det är därför positivt att riksdagen ställt sig bakom regeringens förslag i propositionen Moderna tillståndsprocesser för elnät (prop. 2020/21:188) som syftar till att förkorta ledtiderna och göra det enklare att bygga ut elnätet i Sverige.

Vidare har Energimarknadsinspektionen fått ökade anslag för att korta ner sin handläggningstid av ärenden kopplade till elnätsutbyggnad.

Stockholm den 8 september 2021

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.