Krami

Skriftlig fråga 2020/21:3607 av Hans Hoff (S)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2021-09-03
Överlämnad
2021-09-06
Anmäld
2021-09-08
Svarsdatum
2021-09-15
Sista svarsdatum
2021-09-15
Besvarad
2021-09-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Krami är ett mycket framgångsrikt projekt som vänder sig till kriminella och missbrukare som vill bryta sitt missbruk och sin kriminalitet. Projektet är ett samarbete mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och 20 kommuner i landet. Falkenbergs kommun är en av dessa, och resultaten har varit mycket goda. Under 2020 deltog 38 personer i verksamheten, och av dessa gick 19 personer ut i arbete på den reguljära arbetsmarknaden eller i studier. Deltagarna får personlig hjälp av arbetsförmedlare för att kunna erhålla ett arbete eller studier, och kommunen ställer upp med möjligheter att arbetsträna.

Att samhället på detta sätt jobbar för att ge människor möjlighet att ta sig ur missbruk och kriminalitet är av stor betydelse, inte bara för den enskilde utan för hela samhället. För att verksamheten ska kunna fortsätta att utvecklas inom myndigheterna är det av stor vikt att regeringen i till exempel regleringsbrev är tydlig med att detta är en verksamhet som ska upprätthållas och prioriteras.

Mot bakgrund av detta är min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att Kramis verksamhet fyller en viktig funktion, och om ja, tänker ministern ta några initiativ för att verksamheten ska kunna fortsätta att utvecklas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3607 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/03149 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3607 av Hans Hoff (S)
Krami

Hans Hoff har frågat mig om jag anser att Kramis verksamhet fyller en viktig funktion, och om ja, om jag tänker ta några initiativ för att verksamheten ska kunna fortsätta att utvecklas.

För att Kriminalvården ska nå framgång i det återfallsförebyggande arbetet krävs mer än myndighetens egna insatser. Därför är ett väl utvecklat samarbete mellan Kriminalvården och andra samhällsaktörer centralt.

Det finns forskningsstöd för ett samband mellan arbetslöshet och kriminalitet. Studier har visat att deltagande i Krami eller liknande verksamheter har positiv effekt på sysselsättningen. Kriminalvården har i årsredovisningarna för såväl 2019 som 2020 redovisat hur arbetet med att utveckla Krami-verksamheten fortgår.

Jag vill i sammanhanget också lyfta fram det generella samarbetet mellan Kriminalvården och Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen finns tillgänglig på alla Kriminalvårdens anstalter och frivårdskontor och på anstalterna drivs arbetsmarknadsutbildningar.

Det återfallsförebyggande arbetet behöver innehålla flera olika delar och aktörer samt anpassas efter den enskilde individens risker och behov. Regeringen har därför bl.a. gett Kriminalvården i uppdrag att vidareutveckla modellen för inslussning, dvs. samverkan på individnivå mellan relevanta aktörer med syfte att minska risken för återfall i brott.

Kriminalvårdens återfallsförebyggande arbete behöver kontinuerligt utvecklas och anpassas efter behoven. Det är min uppfattning att det är Kriminalvården som med sin erfarenhet och kunskap bäst kan avgöra hur den verksamheten mer konkret bör organiseras och utvecklas.

Stockholm den 15 september 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.