Svensk militär insats i Nagorno-Karabach

Skriftlig fråga 2020/21:363 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-05
Överlämnad
2020-11-06
Anmäld
2020-11-10
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sveriges Radio rapporterade nyligen att svenska soldater skulle kunna vara aktuella för en fredsbevarande insats i konflikten om Nagorno-Karabach. Uppgiften härrör från ett uttalande av USA:s nationella säkerhetsrådgivare Robert OBrien.

Säkerhetsrådgivaren hade pekat på att soldater från de nordiska länderna är välutbildade och effektiva samt att det skulle kunna vara acceptabelt för de stridande parterna att ha en nordisk fredsbevarande styrka på plats i området.

Vidare refereras till pågående samtal med de skandinaviska regeringarna i frågan. UD hävdar dock att man hittills inte mottagit någon officiell förfrågan om att bidra till en fredsbevarande styrka och något beslut om att upprätta en sådan operation föreligger inte.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

UD säger att man inte har fått någon officiell förfrågan om att bidra till en fredsbevarande styrka, men stämmer det att samtal har förts med USA i frågan, och hur ser i så fall ministern på möjligheten till en svensk insats?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:363 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:363 av Pål Jonson (M)
Svensk militär insats i Nagorno-Karabach

Pål Jonson har frågat mig om det stämmer att samtal har förts med USA i frågan om en nordisk fredsbevarande styrka i Nagorno-Karabach, och hur jag i så fall ser på möjligheten till en svensk insats. Jag hänvisar också till mitt svar på de likalydande riksdagsfrågorna 324 och 330.

Regeringen välkomnar att Armenien och Azerbajdzjan natten till 10 november kom överens om en vapenvila. Vi söker mer information om den överenskommelse som har slutits och hur den ska genomföras. Sverige har inte fått någon officiell förfrågan om att bidra till en fredsbevarande insats. Vi står i nära kontakt med Minskgruppens samordförande, där USA ingår, och andra relevanta aktörer om vad som krävs för att få till stånd en långsiktigt hållbar och fredlig lösning på konflikten.

Stockholm den 18 november 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.