Till innehåll på sidan

Studielånsavskrivning för studerande till polisutbildning

Skriftlig fråga 2020/21:366 av Michael Rubbestad (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-05
Överlämnad
2020-11-06
Anmäld
2020-11-10
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Var femte plats till höstens polisutbildning står tom. Av 1 020 platser tillsattes endast 794.

Den nuvarande polisbristen beror delvis på bristen på incitament att söka sig till och stanna kvar i yrket. Det krävs flera omfattande reformer i syfte att uppnå en väldimensionerad och välfungerande polismyndighet. Det krävs bättre löner och en generellt högre attraktivitet.

En betald polisutbildning i form av en successiv, proportionerlig avskrivning av studielån för dem som arbetar vid myndigheten är en åtgärd som bör ligga till grund för det arbetet. Reformen ökar incitamenten för personer att söka sig till, och arbeta kvar vid, myndigheten. Studielån för poliser bör således skrivas av med en femtedel per år, i fem år, under tiden som den anställde polisen arbetar vid myndigheten.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Anser statsrådet att en successiv avskrivning av studielån för poliser är en lämplig väg att gå för att öka attraktiviteten i att söka sig till utbildningen och i förlängningen också stanna kvar i yrket?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:366 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:366 av Michael Rubbestad (SD) Studielånsavskrivning för studerande till polisutbildning

Michael Rubbestad har frågat mig om jag anser att en succesiv avskrivning av studielån är en lämplig väg att gå för att öka attraktiviteten i att söka sig till utbildningen och i förlängningen också stanna kvar i yrket.

Jag anser inte att succesiv avskrivning av studielån är en lämplig väg att gå för att öka attraktiviteten i att söka sig till polisutbildningen.

De senaste åren det skett rekordökningar av antalet sökande till polisutbildningen. Min bild är också att Polismyndigheten är en attraktiv arbetsgivare eftersom antalet poliser ökar, allt färre slutar och att många av de poliser som slutat har återanställts. Vid utgången av juni var vi halvvägs till målet om 10 000 fler polisanställda år 2024. Det finns i år fler poliser än någonsin tidigare i Sverige.

Samtidigt har villkoren förbättrats då polisernas genomsnittliga grundlön ökat med 5 000 kronor i månaden de senaste åren och från och med i år har ersättningen för obekväm arbetstid förbättrats kraftigt.

Regeringens satsning på 10 000 fler polisanställda ligger fast. I dagsläget sker tillväxten snabbare än prognosen och enligt Polismyndigheten kommer målet att nås.

Stockholm den 18 november 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.