Förtroendet för den svenska rovdjurspolitiken

Skriftlig fråga 2020/21:368 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-06
Överlämnad
2020-11-08
Anmäld
2020-11-10
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Naturvårdsverket har gjort grova misstag som kan leda till att det möjliga uttaget av vargstammen blir för lågt, skriver tidningen Svensk Jakt. Därför vilar också besluten för den kommande licensjakten på varg på en felaktig grund. Det medger nu myndigheten. Innan länsstyrelserna ska besluta om vargjakt ger Naturvårdsverket forskare i uppdrag att räkna fram hur många vargar som kan skjutas utan att riskera att komma under nivån för gynnsam bevarandestatus, som ligger på 300 djur.

Det fel som nu uppdagats av Jägareförbundet finns i de förutsättningar som Naturvårdsverket gett till forskarna. Felet består i att populationen som visas i den modell som Naturvårdsverket har utgått från är vårpopulationen, alltså vargstammens storlek i vår, efter jakten men före valpningen i maj 2021. De förutsättningar som Naturvårdsverket gett till vargforskarna vid Grimsö är fel. För det är i stället vargstammens storlek inventeringssäsongen 2021–2022, alltså efter valpningen 2021, som forskarna ska beräkna.

Det allvarliga fel som är begånget av Naturvårdsverket kan innebära att antalet vargar som ska minskas genom jakt blir för lågt. Gävleborg är hårt påverkat av rovdjur, och för att människor ska kunna leva i harmoni med våra rovdjur är det av yttersta vikt att riksdagens beslut om 170–270 individer i vår svenska vargstam följs. När Naturvårdsverket gör så här allvarliga fel kan det påverka förtroendet ännu mer till det sämre för den svenska rovdjursförvaltningen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vad avser statsrådet vidta för konkreta åtgärder för att stärka förtroendet för den svenska rovdjursförvaltningen och Naturvårdsverket?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:368 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:368 av Lars Beckman (M)
Förtroendet för den svenska rovdjurspolitiken

Lars Beckman har frågat landsbygdsministern vad statsrådet avser vidta för konkreta åtgärder för att stärka förtroendet för den svenska rovdjursförvaltningen och Naturvårdsverket. Bakgrunden till frågan är utformning av det vetenskapliga underlag som Naturvårdsverket har beställt från Sveriges lantbruksuniversitet och som används av länsstyrelserna för att bedöma möjligheter till licensjakt. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Naturvårdsverket meddelade den 6 november 2020 att det har uppmärksammats på att ett diagram i underlaget felaktigt avsåg vargpopulationens storlek under våren 2021. Naturvårdsverket har därför beställt en ny analys av Sveriges lantbruksuniversitet som avser populationens storlek hösten 2021. Enligt den information jag har fått är analysen redan klar och överlämnad till länsstyrelserna.

Rovdjursförvaltningen i Sverige bygger på de ramar och lagar som regeringen och riksdagen anger. Ytterst är det genomförandet av EU:s art- och habitatdirektiv som reglerar förvaltningen av varg. Det övergripande och långsiktiga målet för rovdjurspolitiken som riksdagen antagit är att vargen ska uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet samtidigt som tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas (prop. 2012/13:191 s. 26). Det nu aktuella underlaget har inte använts för att bestämma referensvärdet för vargens gynnsamma bevarandestatus, vilket rapporterades in till Europeiska kommissionen under 2019.

Det är de nationella och regionala myndigheterna som i samverkan i den praktiska förvaltningen av rovdjuren fattar de konkreta förvaltningsbesluten. Som grund för dessa beslut används inventeringsresultat och olika vetenskapliga underlag, däribland det nu aktuella. Ett uttag för licensjakt måste vara i linje med förvaltningens mål om gynnsam bevarandestatus för artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde.

Jag har förtroende för de myndigheter som beslutar om t.ex. licensjakt efter varg och att besluten grundar sig på ett brett vetenskapligt underlag.

Stockholm den 18 november 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.