Elbristen i Skåne

Skriftlig fråga 2020/21:370 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-06
Överlämnad
2020-11-08
Anmäld
2020-11-10
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Nyligen åskådliggjorde 26 moderata lokalpolitiker i en debattartikel problemen med elförsörjningen och elleveranserna i Skåne.

Bakgrunden till de osäkra elleveranserna, som lyfts fram i artikeln, är bland annat nedläggning av kärnkraft kombinerat med försenade överföringsledningar. Trots löften om kompensation för nedläggningarna av elproduktion så har Skåne svikits.

Att säkra elleveranser inte kan garanteras i Skåne kostar jobb. I artikeln nämns bland annat två företag, Pågen och Polykemi, som dragit tillbaka satsningar och utbyggnader av sin verksamhet för att elleveranserna är för osäkra. I en rapport från Tillväxtverket framkommer att elbristen i kostar Skåne 19 000 jobb fram till år 2040. Elbristen innebär också att satsningar på infrastruktur, till exempel laddstolpar för elbilar, och digitalisering inom vården försvåras.

Elbristen innebär att Skåne förlorar satsningar och jobb, vilket på sikt innebär att boende och företag i Skåne får sämre förutsättningar än nödvändigt. Skåne behöver fler jobb, inte färre. Elbristen försvårar också omställningen mot exempelvis fordonsflottor som är fossilfria.

Skåne förtjänar bättre. Att lyfta frågan om säkra elleveranser i Sverige år 2020 ska inte ska behöva göras, och det visar på en stor brist i regeringens energipolitik och också en bristande förståelse för situationen i Sydsverige.

Med ovanstående som bakgrund frågar jag statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa kapaciteten i elnäten i Skåne?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:370 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2020/21:375 av Maria Malmer Stenergard (M)
Elbristen i Skåne

Maria Malmer Stenergard har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa kapaciteten i elnäten i Skåne.

Till att börja med kan jag konstatera att det inte råder någon brist på el såsom Maria Malmer Stenergard vill framhålla utan att tillgången till el i Sverige är god. Under 2019 nettoexporterade Sverige rekordmycket el med mycket låga utsläpp av koldioxid och även under 2020 har nettoexporten varit mycket stor. Inga elförbrukare har heller behövt kopplas bort på grund av effektbrist i Sverige.

Jag är samtidigt medveten om att det har förekommit utmaningar med lokal kapacitet på några håll Sverige, bl.a. i Skåne. Regeringen och nätföretagen i Malmö och Stockholm tog därför förra hösten gemensamt ett initiativ för att säkerställa kapaciteten i Malmö och Stockholm, både på kort och lång sikt. Regeringen uppdrog samtidigt åt Energimarknadsinspektionen att utreda och föreslå åtgärder för att säkerställa kapaciteten även i andra delar av Sverige. Uppdraget överlämnades till regeringen den 1 oktober 2020. Regeringen kommer att analysera förslagen i syfte att säkerställa att ansvariga aktörer vidtar de åtgärder som krävs för att säkerställa att det finns kapacitet till befintliga kunder samt att tillkommande kunder får el inom rimlig tid.

Jag vill även i detta sammanhang lyfta fram att Affärsverket svenska kraftnät genomför historiskt stora investeringar i ny elnätkapacitet. Den kommande treårsperioden planeras investeringar på 17 miljarder kronor, jämfört med
7 miljarder kronor de senaste tre åren. Projektet Sydvästlänken har tyvärr kantats av förseningar men kommer att förbättra situationen i södra Sverige och Skåne. Svenska kraftnät räknar med att ta den nya kabeln i drift den
18 december.

Slutligen kan jag konstatera att regionnätsägaren i en debattartikel från den 18 september i år garanterar att det ska finnas tillräckligt med effekt till alla sina kunder i Skåne.

Stockholm den 18 november 2020

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.