Till innehåll på sidan

Kvalificering till välfärden för nyanlända

Skriftlig fråga 2020/21:373 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-06
Överlämnad
2020-11-08
Anmäld
2020-11-10
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Den 15 september 2020 överlämnades betänkandet En långsiktigt hållbar migrationspolitik till regeringen. Titeln är ambitiös, med tanke på att många delar som utgör viktiga förutsättningar för en långsiktigt hållbar migrationspolitik faktiskt saknas helt i dag. Det handlar exempelvis om att nyanlända successivt ska arbeta sig in i den svenska välfärden.

Som anges i betänkandets bakgrundskapitel, Faktorer som påverkar var människor söker asyl, finns det forskningsstudier som bekräftar att välfärd och sociala förmåner kan påverka när flyktingar och migranter överväger för- och nackdelar med olika potentiella tillflyktsländer. Dessutom framgår att nationella välfärdssystem kan vara mer eller mindre attraktiva för flyktingar och migranter.

När de svenska socialförsäkringssystemen utformades togs inte hänsyn till de stora migrationsströmmar som vi har sett under de senaste decennierna. Flera bidrag har därför en bosättningsbaserad utformning, i stället för en arbetsbaserad. Det innebär att nyanlända och invandrare ges tillgång till socialförsäkringssystemen utan att ha arbetat och betalat skatt i Sverige. Det är i grunden inte en rättvis ordning och riskerar därmed att påverka systemens legitimitet. Det innebär vidare att socialförsäkringssystemen riskerar att bli en fattigdomsfälla och minska möjligheterna till integration. Moderaterna anser att detta måste förändras.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att nyanlända successivt ska få del av de svenska välfärdssystemen, i takt med att de arbetar och betalar skatt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:373 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på fråga 2020/21:373 av Maria Malmer Stenergard (M)
Kvalificering till välfärden för nyanlända

Maria Malmer Stenergard har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att nyanlända successivt ska få del av de svenska välfärdssystemen, i takt med att de arbetar och betalar skatt.

Den svenska socialförsäkringen omfattar alla som är försäkrade i Sverige genom bosättning eller arbete. Att bli försäkrad för bosättning kräver att personen kan antas vistas i Sverige under en längre period än ett år. Personer som kommer från ett land utanför EU/EES behöver vidare ha ett uppehållstillstånd för att få tillgång till svenska bosättningsbaserade socialförsäkringsförmåner. Därutöver gäller för till exempel garantipension att personen måste ha varit bosatt här i minst tre år. För att få full garantipension krävs 40 års bosättning i Sverige.

Även när det gäller arbetsbaserade förmåner krävs att personen har ett uppehållstillstånd. Därtill behöver personen ha en sjukpenninggrundande inkomst. Den sjukpenninggrundande inkomsten påverkar vilken ersättning som kan beviljas om personen till exempel blir sjuk, behöver vårda ett sjukt barn eller vara föräldraledig. För att den ska kunna fastställas ska inkomsten komma från ett arbete i Sverige som kan antas vara under minst sex månader i följd. Inkomsten ska vidare antas uppgå till minst 24 procent av prisbasbeloppet.

Inom vissa förmåner finns det ytterligare villkor som måste vara uppfyllda. För att få rätt till inkomstbaserad föräldrapenning ska personen till exempel, utöver att ha en sjukpenninggrundande inkomst, ha arbetat i Sverige i minst 240 dagar före barnets födelse. Det finns därutöver villkor som minskar antalet föräldrapenningdagar som ett barn kan få rätt till beroende på hur gammalt barnet är när det kommer till Sverige. Det innebär att det i förmånerna redan finns olika kriterier för kvalificering.

Vårt socialförsäkringssystem ska kunna erbjuda ett rimligt grundskydd för de som uppfyller villkoren.

Stockholm den 17 november 2020

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.