Ett digitalt arbetsmiljölyft

Skriftlig fråga 2020/21:374 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-06
Överlämnad
2020-11-08
Anmäld
2020-11-10
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Coronapandemin har accelererat vårdens omställning till mer digitala arbetsformer, och vårdens medarbetare har gett prov på en imponerade omställningsförmåga. Nu ser vi hur antalet digitala vårdbesök ökar mycket kraftigt samtidigt som mängder av digitala verktyg utvecklas och införs i vården. Konkret handlar det om allt från självskattningstjänster och chattbotar till digitala verktyg för anamnesupptagning.

Vårdens snabba digitalisering är i grunden mycket positiv då digitaliseringen är ett viktigt verktyg för att göra vården bättre, mer tillgänglig och effektivare. Digitalisering är också ett centralt verktyg för att förbättra arbetsmiljön för vårdens hjältar. Men en lyckad digitalisering kräver att hälso- och sjukvårdens medarbetet ges rätt förutsättningar i form av utbildning, fortbildning och en bra digital arbetsmiljö.

I dag upplever vårdpersonal många gånger att it-system och digitala tjänster snarare är störande än stödjande. Det är mycket allvarligt. Dålig digital arbetsmiljö är problem som behöver tas på betydligt större allvar. Den digitala arbetsmiljön behöver utvecklas och förbättras och bli en självklar del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Att öka antalet digitala skyddsronder är grundläggande för att öka kunskapen om vilka arbetsmiljöbrister som finns och därmed för att skapa förutsättningar för att förbättra den digitala arbetsmiljön. Vi moderater menar vidare att det behövs ett digitalt arbetsmiljölyft inom hälso- och sjukvården. Mer konkret föreslår Moderaterna att en handlingsplan för en bättre digital arbetsmiljö inom hälso- och sjukvården ska tas fram i samverkan mellan regeringen, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), de fackliga organisationerna samt Arbetsmiljöverket.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark följande:

 

Är ministern beredd att ta initiativ till ett digitalt arbetsmiljölyft inom hälso- och sjukvården?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:374 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:374 av Johan Hultberg (M)
Ett digitalt arbetsmiljölyft

Johan Hultberg har frågat arbetsmarknadsministern Eva Nordmark om hon är beredd att ta initiativ till ett digitalt arbetsmiljölyft inom hälso- och sjukvården.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Digitaliseringen inom hälso- och sjukvården är en mycket viktig fråga för regeringen. Sedan 2016 har regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner en gemensam vision för e-hälsa; att Sverige år 2025 ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter.

Hälso- och sjukvårdens digitala arbetsmiljö berörs i olika delar av regeringens arbete med e-hälsa. I visionen lyfts vård- och omsorgspersonal som en särskilt viktig målgrupp. En grundläggande förutsättning för att it-stöden ska kunna användas fullt ut är att det finns kompetens att hantera dessa på alla nivåer inom verksamheterna. Även i den nu gällande strategin för genomförandet av visionen betonas medarbetarna som målgrupp.

Inom överenskommelsen God och nära vård 2020 har regeringen avsatt närmare 3 miljarder kronor för att stärka förutsättningarna för vårdens medarbetare. Medlen kan bl.a. användas till att stärka den digitala arbetsmiljön i hälso- och sjukvården.

Stockholm den 18 november 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.