Till innehåll på sidan

Lättnader i gymnasielagen till följd av coronapandemin

Skriftlig fråga 2020/21:376 av Christina Höj Larsen (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-06
Överlämnad
2020-11-08
Anmäld
2020-11-10
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Inom flera politikområden har det tagits breda politiska initiativ för att lindra konsekvenserna av coronapandemin. Vänsterpartiet anser att det behöver ske även inom migrationspolitiken.

En av de grupper som påverkas extra hårt av coronapandemins effekter är de ensamkommande. Enligt lagen (2017:353) om uppehållstillstånd för studerande på gymnasial nivå (gymnasielagen) kan den som är 17–24 år gammal, studerar på gymnasial nivå och har sökt asyl i Sverige under vissa förutsättningar få uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Efter studierna har den sökande rätt att stanna kvar i Sverige i upp till sex månader för att söka arbete. För att få ytterligare uppehållstillstånd krävs en anställning som gäller i två år framåt. Provanställningar eller subventionerade anställningar omfattas inte.

Kraven i gymnasielagen är orimligt högt ställda i vanliga fall. Under rådande omständigheter, med en ekonomisk kris och stigande arbetslöshet till följd av coronapandemin, blir kraven extremt svåra att leva upp till. Vänsterpartiet välkomnade därför regeringens besked den 8 oktober om lättnader i gymnasielagen, men vi kritiserar att det kom så sent. Gruppens utsatta situation har länge varit känd och vi har lyft frågan vid upprepade tillfällen. Regeringens långsamma agerande riskerar att få svåra konsekvenser.

Vi vill i första hand se en permanent lösning för de ensamkommande. Vi menar att de partier som stod bakom lagen har ett ansvar för att se till att den fungerar som avsett. Regeringens har ännu inte presenterat något konkret förslag, och lagen kommer inte att hinna ändras före årsskiftet. Därmed riskerar ändringen, för en del av de berörda, att komma för sent. Redan i december 2020 löper 1 050 uppehållstillstånd beviljade med gymnasielagen som grund ut.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta något initiativ för att säkerställa att de vars tillstånd löper ut i december omfattas av lagändringen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:376 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:376 av Christina Höj Larsen (V)
Lättnader i gymnasielagen till följd av coronapandemin

Christina Höj Larsen har frågat mig om jag avser att ta något initiativ för att säkerställa att de vars tillstånd löper ut i december omfattas av lagändringen.

Mot bakgrund av det arbetsmarknadsläge som utbrottet av Covid-19 har gett upphov till har regeringen påbörjat ett arbete med vissa tillfälliga lättnader av försörjningskravet för permanent uppehållstillstånd för de som har haft tidsbegränsade uppehållstillstånd bland annat enligt bestämmelserna om den nya möjligheten till uppehållstillstånd som infördes år 2018 i det så kallade gymnasieregelverket.

I dag gäller till exempel att man inom sex månader efter fullföljd utbildning måste få ett arbete för att beviljas ett permanent uppehållstillstånd. Givet omständigheterna är det rimligt att man ska ha tolv månader på sig att hitta arbete.

Regeringen avser också att genomföra en förordningsändring som innebär att en tidsbegränsad anställning som är avsedd att vara minst ett år från beslutstillfället ska anses tillräcklig för att kunna ligga till grund för permanent uppehållstillstånd. Regeringen arbetar så fort som möjligt för att dessa författningsändringar ska komma på plats.

Stockholm den 18 november 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.