Barn och unga som gifts bort

Skriftlig fråga 2020/21:41 av Malin Höglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-11
Överlämnad
2020-09-13
Anmäld
2020-09-15
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige har en lagstiftning när det gäller hederskultur som på vissa områden är förlegad, och svenskt rättsväsen saknar möjlighet att vara proaktivt i sitt arbete mot hedersvåld.

Sverige saknar i dag också statistik över hur många barn och unga som gifts bort eller som är i riskzonen. Det behövs en nolltolerans mot hederskultur samt en kraftsamling i form av en nationell handlingsplan mot bortförande och bortgifte av barn och ungdomar. Vid terminsstarten efter sommaren saknas ett flertal barn och ungdomar vid första dagen i skolan i våra kommuner. En ung tjej larmade i somras i min kommun: Jag kommer att bli bortgift! Långt ifrån alla tjejer vill eller vågar gå ut och signalera på hjälp, och det ska inte heller behövas. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att fler skyldiga till frihetsberövande av barn ska ställas inför rätta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:41 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/03285

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:41 av Malin Höglund (M)
Barn och unga som gifts bort

Malin Höglund har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att fler skyldiga till frihetsberövande av barn ska ställas inför rätta.

Som jag redogjort för i tidigare svar är hedersrelaterat våld och förtryck, däribland barnäktenskap, ett allvarligt samhällsproblem som måste bekämpas med kraft. Regeringen har därför vidtagit många såväl brottsförebyggande åtgärder som åtgärder för att kunna utreda dessa brott och ställa ansvariga inför rätta.

Den 1 juli i år infördes ett nytt brott, barnäktenskapsbrott, som kan ge fängelse i högst fyra år. Samtidigt infördes också en straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv. Det infördes även ett utreseförbud som ska skydda barn från att föras utomlands för att ingå barnäktenskap eller könsstympas.

Hedersbrottsutredningen har i uppdrag att analysera och ta ställning till om det bör införas en särskild straffbestämmelse, med en egen brottsbeteckning, som uttryckligen tar sikte på hedersrelaterat våld och förtryck. Uppdraget ska redovisas senast den 30 september 2020.

Polismyndigheten har inrättat ett nationellt kompetensnätverk mot hedersrelaterade brott och också tagit fram ett uppdaterat metodstöd för polisens arbete mot hedersrelaterade brott. Polismyndigheten har vidare genomfört kompetenshöjande insatser för förundersökningsledare och andra beslutsfattare inom myndigheten.

Åklagarmyndigheten har på uppdrag av regeringen granskat samtliga ärenden som anmälts avseende äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa och tagit fram ett metodstöd för åklagare i dessa ärenden. Myndigheten har nyligen även tagit fram en ny handbok för åklagare om hedersrelaterad brottslighet.

I regleringsbreven för 2019 och 2020 har regeringen gett Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten återrapporteringskrav gällande vilket utvecklingsarbete som bedrivs i myndigheterna för att öka förutsättningarna att klara upp brott med hedersmotiv och höja kompetensen i organisationerna avseende dessa brott.

För att förebygga våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor inklusive hedersrelaterat våld och förtryck har regeringen antagit en tioårig nationell strategi som började gälla den 1 januari 2017. Regeringen avser även att under hösten 2020 ge en särskild utredare i uppdrag att ta fram en nationell strategi mot våld mot barn, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck.

I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen att det nationella kompetensteam som finns vid Länsstyrelsen i Östergötland ska utvecklas och permanentas i form av ett nationellt kompetenscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Regeringen föreslår också en satsning för att öka kompetensen hos yrkesverksamma.

Regeringen har utöver ovan nämnda åtgärder vidtagit ytterligare ett mycket stort antal åtgärder för att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck och kommer fortsätta att vidta sådana åtgärder. Dessa frågor kommer att vara fortsatt högt prioriterade av regeringen. Ingen person i Sverige ska behöva oroa sig för att bli utsatt för barnäktenskap.

Stockholm den 23 september 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.