PSA-test

Skriftlig fråga 2020/21:429 av Monika Lövgren (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-11
Överlämnad
2020-11-12
Anmäld
2020-11-13
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Oron för att drabbas av prostatacancer ska tas på allvar. För att upptäcka prostatacancer i tid vore det bra om alla män mellan 50 och 70 år får kallelse för att PSA-testa sig, precis på samma sätt som man i Sverige kallar alla kvinnor mellan 23 och 49 år till gynekologisk cellprovskontroll, även kallad cellprovtagning, vart tredje år, och kvinnor mellan 50 och 64 år vart sjunde år.

Prostatacancer är en sjukdom som oftast inte märks förrän den redan spridits till andra delar av kroppen och då är svår att bota. Men om männen kommer under behandling i god tid kan de flesta bli botade genom metoder som finns i dag.

Under 2018 avled totalt 2 313 män av prostatacancer i Sverige,

I Sverige dör ungefär 550 kvinnor per år i äggstockscancer.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att uppmärksamma frågan om och behovet av återkommande PSA-tester och erbjuda alla män PSA-test på liknande sätt som alla kvinnor i dag kallas till gynekologisk cellprovskontroll, även kallad cellprovtagning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:429 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:429 av Monika Lövgren (SD)
PSA-test

Monika Lövgren har frågat mig om jag avser att uppmärksamma frågan om behovet av återkommande PSA-tester och erbjuda alla män PSA-test på liknande sätt som alla kvinnor i dag kallas till gynekologisk cellprovskontroll, även kallad cellprovtagning.

Som frågeställaren skriver ska oron för att drabbas av prostatacancer tas på allvar. Cancervården är en högt prioriterad fråga för regeringen. Minst en tredjedel av all cancer går att förebygga och prevention och tidig upptäckt är nödvändiga områden att arbeta med för att påverka utvecklingen av insjuknande.

Under de senaste åren har det kommit flera tester som kan komplettera PSA-provet i syfte att minska andelen män som behöver genomgå vävnadsprov efter PSA-testning, och därigenom minska just överdiagnostiken. Socialstyrelsens bedömning är dock att det vetenskapliga underlaget för detta behöver stärkas för att myndigheten ska kunna ge en rekommendation om screening för prostatacancer med PSA-prov kompletterat med annat test före vävnadsprovtagning.

I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen en stärkning av cancervården genom en ökning med 100 miljoner kronor per år 2021 - 2023.


Regeringens satsning uppgår därmed till 600 miljoner kronor per år, syftet med satsningen är att tillgänglighet, kvalitet och jämlikhet i cancervården ska öka. Tidig upptäckt av cancer är ett område som särskilt prioriteras inom ramarna för satsningen.

Stockholm den 18 november 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.