Sänkta hastigheter på vägar i glesbygd

Skriftlig fråga 2020/21:434 av Eric Palmqvist (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-12
Överlämnad
2020-11-12
Anmäld
2020-11-13
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 1 december 2020 sänker Trafikverket hastighetsbegränsningarna på 121 mil statlig väg i landet. Sänkningen sker som en konsekvens av myndighetens tillämpning av riktlinjer man fått från regeringen.

En av de drabbade vägarna är E45 genom Jämtlands län där sammanlagt nio mil väg får en sänkt hastighetsbegränsning från 90 till 80 kilometer i timmen. På vissa sträckor sänks hastighetsbegränsningen ännu mer, från 100 till 80 kilometer i timmen.

En annan väg som får sin hastighetsbegränsning sänkt av Trafikverket är riksväg 50 i Hälsingland mellan Alfta och Söderhamn. Här väljer man att sänka hastigheten till 80 trots att Söderhamns kommun uttryckt en önskan om och verkat för en höjd hastighetsbegränsning till 100 kilometer i timmen.

Hastighetssänkningarna kommer att genomföras i kommuner i hela Sverige, från Ystad i söder till Gällivare i norr. Flera regioner som präglas av långa avstånd och gles befolkning är extra hårt drabbade, däribland Värmland och Dalarna.

Kritiken mot beslutet har varit massiv. Lokalpolitiker i berörda län och kommuner har pekat på att dessa hastighetssänkningar leder till längre arbetspendlingstider och försämrad tillgänglighet.

Trafikverket har, kritiken till trots, valt att genomföra hastighetssänkningarna enligt principen att alla vägar med måttlig eller betydande trafik ska ha högsta hastighet 80 om de inte har mittseparering.

Stora delar av Sveriges landsbygder, inte minst i Norrlandslänen, saknar mötesseparerade vägar på grund av tidigare fattade politiska beslut. Detta gör att åtgärden uppfattas som att Trafikverket kompenserar för regeringens uteblivna satsningar på väginfrastruktur genom sänkta hastighetsbegränsningar i Sveriges landsbygder.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur ser ministern på landsbygdens behov av en fungerande väginfrastruktur, och vad avser regeringen att göra för att säkerställa att de människor som bor utanför storstadsområdena inte drabbas av längre restider som en konsekvens av nya riktlinjer i kombination med uteblivna investeringar i väginfrastrukturen? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:434 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:434 av Erik Palmqvist (SD)
Sänkta hastigheter på vägar i glesbygd

Erik Palmqvist har frågat mig hur jag ser på landsbygdens tillgänglighet relaterat till investeringar och hastighet på vägarna.

Regeringen genomför nu stora investeringar i väginfrastrukturen för att stärka tillgängligheten och öka trafiksäkerheten, bland annat för att öka säkerheten för oskyddade trafikanter och förstärka bärighet och tjälsäkerhet.

Regeringen beslutade under förra mandatperioden om en ny nationell trafikslagsövergripande plan för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 som omfattar satsningar på över 700 miljarder kronor. I enlighet med regeringens förslag i budgetpropositionen för 2018 tillfördes 100 miljoner kronor per år under perioden 2018–2020 till vägunderhåll bland annat i syfte att främja den regionala tillväxten och goda levnadsvillkor på Sveriges landsbygd.

Till följd av regeringens extra ändringsbudgetar för 2020 tillfördes 300 miljoner kronor för vägunderhåll i landsbygd under 2020. Regeringen har dessutom i budgetpropositionen för 2021 föreslagit ytterligare ökningar av anslaget för vägunderhåll med 500 miljoner kronor per år 2021–2023 där fokus bland annat är det finmaskiga vägnätet på landsbygden.

Jag vill också framhålla att åtgärder som förkortar restiden på landsbygd ska prioriteras då Trafikverket nu fördelar upp till en miljard kronor för att samfinansiera trafiksäkerhetsåtgärder på det regionala vägnätet.

En av Trafikverkets många åtgärder för att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken är att anpassa hastighetsgränser utifrån vägens utformning. När åtgärder vidtas för att förbättra trafiksäkerheten kan det medföra att hastigheten sänks på en sträcka. Restiden påverkas bara marginellt av en hastighetssänkning. Vid en sänkning från 90 kilometer i timmen till 80 kilometer i timmen, ökar restiden med som mest 50 sekunder per mil. Samtidigt minskar risken att omkomma med 40 procent vid en kollision i 80 kilometer i timmen jämfört med kollision i 90 kilometer i timmen.

Det är nödvändigt att vi fortsätter att göra rätt insatser i hela vägnätet där de gör nytta. I linje med nollvisionen byggs och underhålls vägnätet med en hög trafiksäkerhet som utgångspunkt.

Stockholm den 25 november 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.