Hörsammande av riksdagens tillkännagivande om 5G

Skriftlig fråga 2020/21:446 av Lars Püss (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-12
Överlämnad
2020-11-13
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

För snart ett år sedan, den 29 november 2019, biföll riksdagen Moderaternas yrkande om att regeringen skyndsamt bör se över möjligheten för Säkerhetspolisen och Försvarsmakten att överklaga beviljande eller återkallande av tillstånd till regeringen när det är motiverat utifrån Sveriges säkerhet.

Beslutet innebar att regeringen skulle vara högsta avgörande instans för ärenden som berör rikets säkerhet. Det huvudsakliga skälet till detta är att det är regeringen som har ansvaret för rikets säkerhet, inte våra domstolar.

För knappt en månad sedan, den 20 oktober 2020, beslutade Post- och telestyrelsen att de kinesiska telekomleverantörerna Huawei och ZTE inte kommer att få användas i det svenska 5G-nätet. Skälet till detta var att både Säkerhetspolisen och Försvarsmakten ansåg att rikets säkerhet var i fara om deras utrustning tilläts i näten. PTS summerar det så här i ett pressmeddelande: För att omhänderta Försvarsmaktens och Säkerhetspolisens bedömningar har PTS formulerat tillståndsvillkor som syftar till att skydda Sveriges säkerhet.

Den 9 november 2020 hävde förvaltningsrätten beslutet – åtminstone tillfälligt – genom inhibition, och PTS stoppar tills vidare auktionen, som skulle inledas den 10 november.

Hade regeringen hörsammat riksdagens tillkännagivande hade vi haft en annan ordning på plats, där regeringen varit slutlig instans och fler faktorer hade kunnat vägas in när ett avgörande fälls. Vi lever i en tid när vår omvärld är alltmer orolig och Sveriges säkerhet är under hot. Kinas höjda tonläge mot bland annat Sverige kan inte ha undgått någon. Att då inte agera på riksdagens beslut förefaller mycket märkligt.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

När har statsrådet för avsikt att hörsamma riksdagens tillkännagivande Instansordning vid överklagan, så att Sveriges säkerhet kan upprätthållas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:446 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2020/21:445 Skydd av Sveriges säkerhet och fråga 2020/21:446 Hörsammande av riksdagens tillkännagivande om 5G båda av Lars Püss (M)

Lars Püss har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa att Sveriges säkerhet inte hotas om Huaweis och ZTE:s utrustning tillåts i de svenska telekomnäten. Lars Püss har även frågat inrikesministern när han har för avsikt att hörsamma riksdagens tillkännagivande Instansordning vid överklagan, så att Sveriges säkerhet kan upprätthållas.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på båda frågorna. Jag väljer att besvara dem i ett sammanhang.

Utbyggnaden av 5G är en högprioriterad fråga för Sverige och avgörande för att Sverige ska behålla sin plats som en ledande nation inom it och digitalisering. Samtidigt måste vi ha en hög nivå av säkerhet för att inte bli sårbara när allt mer av samhället digitaliseras.

Regeringen har tagit initiativ till den lagstiftning som trädde i kraft den 1 januari 2020 och som ger Post- och telestyrelsen (PTS) möjlighet att, efter samråd med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, neka radiotillstånd eller förena tillstånd med nödvändiga villkor för att skydda Sveriges säkerhet. Lagstiftningen tar inte sikte på något särskilt land eller någon särskild kommersiell aktör.

Som Lars Püss har uppmärksammat har de nya reglerna tillämpats inför auktionen av radiotillstånd i två frekvensband som är avsedda att användas för utbyggnad av 5G. PTS har, i samråd med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, granskat de operatörer som ansökt om att få delta i auktionen och fattat beslut om vilka säkerhetskrav som ska gälla för att riskerna för Sveriges säkerhet ska minimeras.

PTS beslut har överklagats av två bolag och det ankommer nu på domstolarna att ta ställning till överklagandena. Regeringen får inte bestämma hur en förvaltningsmyndighet i ett särskilt fall ska besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning mot en enskild eller som rör tillämpningen av lag. Regeringen får inte heller bestämma hur en domstol ska döma i det enskilda fallet eller hur en domstol i övrigt ska tillämpa en rättsregel i ett särskilt fall.

När det gäller Lars Püss fråga om riksdagens tillkännagivande Instansordning vid överklagan så noterar jag att regeringen, i propositionen Skydd av Sveriges säkerhet vid radioanvändning (prop. 2019/20:15), konstaterar att prövningen i ärenden som rör tillstånd att använda radiosändare innefattar en rad olika bedömningsgrunder. Vidare konstateras i propositionen att det inte är lämpligt att prövningen av överklaganden görs av regeringen i de delar som inte tar sikte på frågan om Sveriges säkerhet samt att det är förenat med praktiska svårigheter att låta de delar av ett överklagande som berör Sveriges säkerhet överklagas till regeringen medan övriga delar överklagas till förvaltningsdomstol.

Frågan om Säkerhetspolisens och Försvarsmaktens möjligheter att överklaga beslut om radiotillstånd till regeringen bereds vidare i Regeringskansliet.

Stockholm den 25 november 2020

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.