Handelshinder inom EU

Skriftlig fråga 2020/21:449 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-12
Överlämnad
2020-11-13
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

I coronakrisens spår har protektionismen världen över ökat, dessvärre också i Europa och inom EU. Protektionismen är ett allvarligt ekonomiskt hot, särskilt mot ett litet handelsberoende land som Sverige. Men protektionismen blir också ett allvarligt hälsohot om tillgången till exempelvis läkemedel begränsas av handelsrestriktioner och fördyras av tullar.

Under våren var det en lång rad EU-länder som införde olika handelshinder i strid med reglerna för EU:s inre marknad. Det var och är helt oacceptabelt. Undertecknad och Moderaterna har därför sedan i våras drivit på för att Sverige kraftfullt måste reagera mot denna protektionism och dessa allvarliga brott mot regelverket för EU:s inre marknad. Redan i april lät EU:s handelskommissionär Phil Hogan också meddela att det råder nolltolerans mot handelshinder inom unionen. Trots det var det många länder som dröjde med att avskaffa sina exportrestriktioner. Och enligt uppgifter från Socialdepartementet är det än i dag två medlemsländer, Estland och Rumänien, som fortfarande inte helt och fullt har avskaffat sina handelsrestriktioner.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Anser statsrådet att kommissionen nu bör inleda överträdelseförfaranden mot de länder som alltjämt inte har avskaffat sina handelsrestriktioner, eller vilka åtgärder anser statsrådet bör vidtas för att säkra efterlevnaden av reglerna för EU:s fria inre marknad?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:449 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

Svar på fråga 2020/21:449 av Johan Hultberg (M)
Handelshinder inom EU

Johan Hultberg har frågat mig om kommissionen bör inleda överträdelseförfarande mot de länder som inte har avskaffat sina handelsrestriktioner, eller vilka åtgärder som jag anser bör vidtas för att säkra efterlevnaden av reglerna för EU:s inre marknad.

Regeringen fortsätter att understryka vikten av en välfungerande inre marknad även i kristider. Regeringen påtalar också att det inom EU finns ett behov av en mer strategisk och framtidsinriktad diskussion om hur det bäst säkerställs att de regler och principer som EU:s medlemsstater kommit överens om gemensamt ska kunna fungera fullt ut. Jag har under hela denna tid varit i nära kontakt med företag och näringslivsorganisationer runt om i landet för att förstå deras problem med handelsrestriktionerna och för att försöka lösa dem, i samarbete med mina regeringskollegor, i kontakter med ministerkollegor, inte minst i EU och Norden, och ansvariga kommissionärer. Vi kan nu se att de flesta medlemsstater har lyft sina restriktioner, vilket förstås är en positiv utveckling, men vissa restriktioner kvarstår fortfarande. Jag anser att vi kommer att behöva en ordentlig diskussion om hur vi säkerställer den inre marknadens funktion även i kristider.

Kommissionär Thierry Breton med ansvar för EU:s inre marknad uppmanade alla medlemsstater i ett brev strax efter sommaren, att respektera den fria rörligheten för varor och tjänster samt att undvika restriktioner som kan hämma den fria rörligheten på den inre marknaden. Jag svarade på brevet och återupprepade regeringens ståndpunkt, beskrev den aktiva roll som regeringen tagit i frågan samt behovet av att förhindra att en liknande situation uppstår igen. Vid Konkurrenskraftsrådets möte i september uppmanades Europeiska kommissionen att presentera en rapport med åtgärder, inklusive lagstiftning, gällande den inre marknadens motståndskraft utifrån covid-19. Rapporten ska presenteras i mitten av januari 2021 och där kommer genomförandet av 2020 års handlingsplan för efterlevnad att få en framträdande roll, liksom framstegen med att undanröja hinder på den inre marknaden.

Regeringen bevakar noggrant om problem i leveranskedjorna skulle återuppstå. Det är positivt att det pågår en intensiv diskussion inom EU om hur vi kan undvika en sådan situation igen inom ramen för återhämtningsplanen och diskussionen om bättre efterlevnad av EU-regelverket. Regeringen ämnar ta en aktiv och konstruktiv roll i denna diskussion.

Slutligen, verkar regeringen för en förbättrad och stärkt tillämpning av det verktyg som finns på varuområdet där medlemsstaterna anmäler förslag till nationella regler till Europeiska kommissionen. Syftet med verktyget är att motverka omotiverade hinder på den inre marknaden och där medlemsstaterna tillsammans med kommissionen deltar i ett slags europeiskt remissförfarande. Enligt verktyget ska exempelvis inte ett nationellt förslag kunna antas förrän remissförfarandet har avslutats.

Stockholm den 25 november 2020

Anna Hallberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.