Ökande förföljelser av kristna i Indien

Skriftlig fråga 2020/21:45 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-14
Överlämnad
2020-09-15
Anmäld
2020-09-16
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Förföljelserna av kristna runt om i världen ökar. Indien hamnade på plats tio när organisationen Open Doors presenterade sin lista för 2020 över de länder i världen där förföljelsen av kristna är som allra värst.

I förra veckan angrep en mobb fyra kristna kvinnor i Faridabad i norra Indien. Enligt organisationen Persecution var det i samband med ett bönemöte i ett kristet hem som en mobb på ett tiotal hindunationalister tog sig in och började slå kvinnorna med tillhyggen såsom järnrör. En av kvinnorna uppges nu kämpa för sitt liv på sjukhus. Även de andra tre kvinnorna ska ha misshandlats så svårt att de fick föras till sjukhus

Det är andra attacken på kristna i Faridabad på kort tid. Den tidigare attacken i somras skedde då hindunationalister gav sig på ett utbildningscenter på kristen grund. Man slog sönder inredningen och ockuperade centret och satte också upp en hinduisk gudastaty i lokalen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att lyfta de kristnas situation i Indien i samtal med den indiska regeringen, och vilka andra åtgärder vidtar ministern för att särskilt sätta fokus på att bekämpa den ökande förföljelsen av kristna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:45 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)




Svar på fråga 2020/21:45 av Björn Söder (SD)
Ökande förföljelser av kristna i Indien

Björn Söder har frågat mig om jag avser att lyfta de kristnas situation i Indien i samtal med den indiska regeringen, och vilka andra åtgärder jag vidtar för att särskilt sätta fokus på att bekämpa den ökande förföljelsen av kristna.

Regeringen följer de utmaningar som finns gällande de mänskliga rättigheterna i Indien, inklusive åtnjutande av mänskliga rättigheter för religiösa minoriteter.

I Utrikesdepartementets rapport om läget för de mänskliga rättigheterna i Indien 2019 framgår det att religiösa minoriteter skyddas i lag och att rätten att utöva sin religion generellt respekteras. I denna rapport framkommer dock också att kristna och muslimer upplever att brott och hot riktade mot dem har ökat på senare år och rapporter från internationella människorättsorganisationer pekar mot en ökning i förekomsten av hatbrott.

Sverige tar i bilaterala sammanhang regelbundet upp frågor om mänskliga rättigheter, inklusive rättigheter för personer som tillhör religiösa minoriteter i Indien. Även på EU-nivå har Sverige verkat för att EU regelbundet ska ta upp dessa frågor. Toppmötet Indien-EU som hölls den 15 juli, resulterade i att dialogen om mänskliga rättigheterna mellan EU och Indien återupptas. Vi betraktar det som ett framsteg att denna dialog återupptas eftersom det skapar ytterligare en kontaktyta för diskussion om dessa viktiga frågor mellan EU och Indien.

Ambassaden i New Delhi har haft en löpande dialog med de kristna samfunden i Indien de senaste åren. Ambassaden medverkar också i EU:s initiativ till dialog med civilsamhället i frågor om mänskliga rättigheter, inklusive åtnjutande av mänskliga rättigheter för personer som tillhör religiösa minoriteter.

Regeringen kommer att fortsätta uppmärksamma vikten av respekt för mänskliga rättigheter, inklusive religions- och övertygelsefrihet, i sina kontakter med Indien.

Stockholm den 23 september 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.