Till innehåll på sidan

Förändringar i bilstödet med anledning av bonus-malus

Skriftlig fråga 2020/21:452 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-12
Överlämnad
2020-11-13
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I Sverige finns det ett stöd för personer som behöver bil på grund av en funktionsvariation. Bilstöd kan den få som har en varaktig funktionsnedsättning och stora svårigheter att förflytta sig eller att åka kollektivt. Bilstödet består av olika bidrag för att köpa eller anpassa ett fordon efter sina behov. Det finns tre olika bidrag för att köpa bil: grundbidrag, anskaffningsbidrag och tilläggsbidrag. Om en person tjänar mindre än 220 000 kronor om året kan han eller hon få ett anskaffningsbidrag. Bidraget är från 4 000 kronor och upp till 40 000 kronor. Om det ställs särskilda krav på bilen som personen ska köpa kan man få tilläggsbidrag. Man kan få

  • 50 000 kronor om man behöver köpa en bil som måste anpassas på grund av ens funktionsnedsättning
  • 60 000 kronor om man behöver köpa en bil i vilken man ska sitta kvar i rullstol under resan, behöver flytta från rullstol till bilsäte inne i bilen eller ta med motordriven rullstol eller jämförbart hjälpmedel
  • bidrag för vissa anordningar när bilen behöver vara utrustad med dessa för att man ska kunna använda den. Bidraget varierar beroende på vilka anordningar man behöver.

En person som tjänar mindre än 220 000 kronor om året och behöver en stor bil kan efter den 1 maj nästa år straffas med en extra fordonsskatt på 40 000 kronor per år. I år får personen motsvarande 20 000 kronor i extra fordonsskatt på samma fordon. Anskaffningsbidraget är max 40 000 kronor i en engångsutbetalning i samband med bilinköpet.

För de personer som har en funktionsvariation får dagens system med bonus–malus mycket stora negativa ekonomiska konsekvenser, och för stora grupper blir möjligheten att investera i en egen bil mycket begränsad. En barnfamilj som efter den 1 maj 2021 behöver en stor minibuss kan få 40 000 kronor i anskaffningsbidrag för att köpa en bil men ska samtidigt under tre år betala 120 000 kronor i extra fordonsskatt.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att människor med bilstöd kompenseras för ökade kostnader med anledning av höjda fordonsskatter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:452 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:452 av Lars Beckman (M)
Förändringar i bilstödet med anledning av bonus–malus

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att människor med bilstöd kompenseras för ökade kostnader med anledning av höjda fordonsskatter.

Jag håller med Lars Beckman om vikten av att bilstöd även ska komma personer med begränsade ekonomiska resurser till del. Bilstödet utgör en betydelsefull förmån för att främja delaktigheten i samhället för vuxna och barn med funktionsnedsättning. Samtidigt vill jag betona att regeringen ser det som avgörande att Sverige minskar utsläppen av växthusgaser i transportsektorn, och når Sveriges klimatmål.

Den 1 oktober i år trädde nya bestämmelser i kraft utifrån regeringens förslag om förbättrade möjligheter till bilstöd (prop. 2019/20:107). Syftet med de ändrade reglerna är att öka ändamålsenligheten i stödet genom att enskilda inte ska tvingas köpa alltför stora bilar samt att öka möjligheten till anpassning av bilen utifrån den enskildes behov. Mindre bilar är i de flesta fall inte bara billigare utan är även mer bränslesnåla och utgör därmed en mindre belastning på miljön. I samband med detta höjdes också nivåerna på tilläggsbidragen i bilstödet för att öka kompensationen för kostnaderna i samband med bilköp.

Jag vill också betona att regeringen löpande följer frågan om enskildas möjligheter att ta del av bilstödet som en viktig del i arbetet med att öka


förutsättningarna för att personer med funktionsnedsättning och deras familjer att leva ett aktivt, självständigt och oberoende liv.

Stockholm den 25 november 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.