Karenstid vid uppsagt permitteringsstöd

Skriftlig fråga 2020/21:455 av Katarina Brännström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-12
Överlämnad
2020-11-13
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den karenstid som normalt gäller vid permitteringsstöd borde temporärt anpassas till de snabba förändringar som sker på grund av ökad smittspridning av corona. Arbetsgivare som fått permitteringsstöd i våras på grund av corona men som senare på fråga från Tillväxtverket om de ville söka fortsatt stöd tackade nej, på grund av att de trodde på de ljusare tider man såg efter sommaren, får inte ansöka om nytt permitteringsstöd förrän efter 24 månader.

Nu i november blev det snabbt en helt annan situation och det uppstod ny kris. Därför tvingas arbetsgivare skicka hem sin personal på grund av arbetsbrist. Vid kontakt meddelar Tillväxtverket att eftersom företaget tackat nej till fortsatt stöd så inträder en karenstid på 24 månader och arbetsgivaren får inget permitteringsstöd. Detta kan då medföra att personalen sägs upp och blir arbetslös, då kostnaderna blir för stora för företaget att klara av i längden när intäkterna uteblir.

Därför är min fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser finansministern att vidta några åtgärder när det gäller karenstiden för permitteringsstöd, så att företag snabbare återigen kan ansöka om stöd med anledning av coronakrisen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:455 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:455 av Katarina Brännström (M)
Karenstid vid uppsagt permitteringsstöd

Katarina Brännström har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder när det gäller karenstiden för permitteringsstöd, så att företag snabbare återigen kan ansöka om stöd med anledning av coronakrisen.

Spridningen av det nya coronaviruset har påverkat svenska företag drastiskt. Detta gäller inte minst de företag som drabbats hårt av de restriktioner som beslutats för att minska smittspridningen. Sedan utbrottet har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterat historiskt stora åtgärder för att bland annat begränsa smittspridningen och för att lindra effekterna för jobb och företag. Åtgärderna spänner brett och omfattar en rad områden. En av dessa åtgärder är stödet vid korttidspermitteringar.

Korttidspermittering kan i dag beviljas som längst i nio månader i följd. Regeringen kommer att föreslå att den tidsgränsen tillfälligt tas bort under perioden fram till och med den 30 juni 2021. I praktiken innebär det att arbetsgivare som har beviljats korttidspermitteringar under någon del av 2020 kommer att kunna få ytterligare stöd från och med den 1 december till och med den 30 juni 2021.

Stockholm den 25 november 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.