Till innehåll på sidan

Diplomatiska förbindelser mellan Israel och Bahrain

Skriftlig fråga 2020/21:46 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-14
Överlämnad
2020-09-15
Anmäld
2020-09-16
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

För första gången på 24 år och tredje gången någonsin tecknade Israel ett fredsavtal med tillhörande diplomatiska relationer med ett arabland, Förenade Arabemiraten. Inom loppet av en månad sker det igen, då Bahrains regering följer det goda exemplet trots omfattande protester från den inhemska politiska oppositionen. Även Oman har uttryckt sig positivt om vad som sker, och människor i hela världen ser det som sker just nu som en banbrytande positiv trend i regionen. Tack vare insatserna från USA för att detta ska bli möjligt har den amerikanske presidenten Donald Trump till och med nominerats till Nobels fredspris, av en norsk parlamentariker.

Mot bakgrund av den radioskugga vi sett från regeringen i Sverige beträffande detta finns dock skäl att anta att denna glädje inte fullt ut delas av vår svenska regering. Den 31 augusti återkopplade utrikesministern på en fråga från undertecknad som berörde tystnaden från henne i samband med Förenade Arabemiratens fredsavtal, men något svar på frågan om hon avser att lyfta detta positiva exempel med Palestinas diktator Mahmoud Abbas kom aldrig. Den palestinske ledaren är som bekant mycket missnöjd med det faktum att flera arabländer önskar fred.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Avser ministern att lyfta dessa fredsavtal som positiva exempel till den palestinske ledaren Mahmoud Abbas, och kan vi förvänta oss att ministern verkar för att fler arabländer, såsom exempelvis Oman, också ska teckna fredsavtal med Israel?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:46 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:43 av Björn Söder (SD) Fredsavtalet mellan Israel och Bahrain, fråga 2020/21:46 av Markus Wiechel (SD) Diplomatiska förbindelser mellan Israel och Bahrain och fråga 2020/21:59 av Björn Söder (SD) Uttalanden från palestinska företrädare om fredsavtal

Björn Söder har frågat mig om jag kommer att välkomna fredsuppgörelsen mellan Israel och Bahrain samt kritisera palestinska företrädares fördömande av densamma. Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att lyfta fredsavtalen mellan Israel och Förenade arabemiraten respektive Israel och Bahrain som ett gott exempel för den palestinske ledaren Mahmoud Abbas, och om jag kan förväntas verka för att fler arabländer, såsom exempelvis Oman, också ska teckna fredsavtal med Israel.

Eftersom de tre frågorna är likartade väljer jag att lämna ett samlat svar.

Jag välkomnar överenskommelserna mellan Israel och Förenade arabemiraten respektive Israel och Bahrain. EU, inklusive Sverige, har tydligt kommunicerat sitt stöd till överenskommelserna. Sveriges ambassadör närvarande vid signeringsceremonin i Washington den 15 september, i likhet med andra inbjudna EU-länders ambassadörer. Jag hoppas att denna överenskommelse kan bidra till en öppning för förhandlingar mellan Israel och Palestina.

Dialog i regionen är viktigt för att uppnå långvarig, hållbar fred och stabilitet. Sverige, liksom ett enigt EU, ser självklart positivt på att länder i Mellanöstern normaliserar sina relationer.

Israels löfte att suspendera en annektering av delar av Västbanken är en väsentlig del i överenskommelsen med Förenade arabemiraten. Annekteringsplanerna bör dras tillbaka permanent då en annektering vore ett allvarligt brott mot internationell rätt och ett konkret hot mot tvåstatslösningen i konflikten mellan Israel och Palestina. Detta har även EU:s höga representant för utrikes frågor Josep Borrell varit tydlig med.

EU:s, inklusive Sveriges, budskap till både Israel och Palestina är att vägen framåt är återupptagna och meningsfulla fredsförhandlingar som leder till ett slut på ockupationen och en lösning med två stater i fred och säkerhet baserat på folkrätten.

Stockholm den 23 september 2020


Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.