Situationen i Myanmar

Skriftlig fråga 2020/21:47 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-14
Överlämnad
2020-09-15
Anmäld
2020-09-16
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sedan tidigare är det känt att Myanmars regering agerat fullkomligt oacceptabelt mot minoriteter i landet, då inte minst mot rohingyer, som tvingats fly till Bangladesh. Två avhoppade soldater från Myanmar har nu för första gången vittnat om de fruktansvärda grymheter som armén har begått mot rohingyer. I en videointervju påstår de två soldaterna sig ha blivit beordrade att utföra såväl massmord som våldtäkt 2017 och att män, kvinnor och barn begravts i stora massgravar. Hittills har de beskrivningar som gjorts också matchat händelser i staten Rakhine där militären gått in i byar enbart för att döda och där kvinnor våldtagits strax innan de mördats.

Minst 10 000 människor har dödats och mer än 700 000 har flytt från staten Rakhine sedan Myanmars militär gjort en motoffensiv efter attacker från Arakan Rohingya Salvation Army (Arsa) året innan. Totalt har ungefär 200 byar med rohingyer till invånare jämnats med marken. Myanmars regering har konsekvent förnekat samtliga anklagelser om folkmord mot rohingyerna. Tidigare i år hävdade regeringen även att anklagelserna bygger på en förvrängd bild av situationen efter att Internationella domstolen beordrade Myanmar att förhindra etnisk rening av rohingya.

Det vi ser i Myanmar är fruktansvärt och naturligtvis fullkomligt oacceptabelt. Vidare är det en givetvis en självklarhet att utrikesminister Ann Linde delar undertecknads oro för de brott som Myanmars regering begår mot minoriteter i landet.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Kommer vi att se något initiativ från ministern med syftet att ställa ansvariga i Myanmar till svars för deras brott mot mänskligheten i exempelvis Internationella brottmålsdomstolen, eller kan vi förvänta oss att ministern agerar på annat sätt för att förhindra dessa brott?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:47 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:47 av Markus Wiechel (SD) Situationen i Myanmar

Markus Wiechel har frågat mig om jag kommer att ta något initiativ i syfte att ställa ansvariga i Myanmar till svars för deras brott mot mänskligheten eller om det kan förväntas att jag agerar på något annat sätt för att förhindra dessa brott.

Regeringen delar Markus Wiechels bedömning att det är av yttersta vikt att allvarliga internationella brott som begåtts mot rohingyer och andra minoriteter utreds och att ansvariga ställs till svars. Arbetet för att motverka våld och sexuella övergrepp mot kvinnor och flickor är centralt i Sveriges feministiska utrikespolitik. Sverige välkomnar därför att flera steg i olika fora tagits för internationellt ansvarsutkrävande för de kränkningar och övergrepp som begåtts i Myanmar.

Ett steg i rätt riktning är Internationella brottmålsdomstolens (ICC:s) beslut att ge åklagaren tillstånd att inleda en förundersökning avseende brott under ICC:s jurisdiktion såsom deportering av rohingyer från Myanmar till Bangladesh och andra misstänkta gränsöverskridande brott som skulle kunna utgöra brott mot mänskligheten.

Ett ytterligare viktigt steg är Gambias ansökan vid den Internationella domstolen (ICJ) för att pröva Myanmars ansvar under folkmordskonventionen.

Sverige välkomnar att domstolen den 23 januari 2020 beslutade att Myanmar åläggs att i förhållande till folkgruppen rohingya vidta alla nödvändiga åtgärder, inklusive av Myanmars militär, för att förhindra att gärningar som faller under folkmordskonventionen begås.

Sverige kommer fortsatt nära följa utvecklingen av dessa båda processer.

Sverige verkar också inom EU för ansvarsutkrävande. Sverige har varit aktivt i det arbete EU gjort i bland annat FN:s råd för mänskliga rättigheter och Generalförsamlingens tredje utskott, där EU tillsammans med Islamiska samarbetsorganisationen har lagt fram resolutioner om situationen för mänskliga rättigheter i Myanmar. En av dessa resolutioner inrättade en oberoende mekanism för bevisinsamling, med syfte att samla bevis och vittnesmål för att möjliggöra framtida juridiska processer för de mest allvarliga brott som begåtts. I FN:s råd för mänskliga rättigheter har Sverige konsekvent understrukit vikten av ansvarsutkrävande.

Stockholm den 23 september 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.