Tomma platser på höstens polisutbildning

Skriftlig fråga 2020/21:470 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-12
Överlämnad
2020-11-13
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Våldet i samhället eskalerar. Gängbrottslighet och skjutningar mitt på blanka dagen har blivit svenskarnas vardag.

Det finns en politisk enighet om att det behövs fler poliser för att både utreda och förebygga brott i samhället. Nuvarande regering har med högt tonläge skrutit med en utökad polisutbildning.

Tyvärr räcker det inte med att skapa utbildningsplatser; dessa måste fyllas av kvinnor och män som också är villiga att varje dag utsätta sig för det ökade våldet i samhället.

Svenska Dagbladet rapporterar nu att var femte plats står tom till höstens polisutbildning. Ett sätt att göra yrket mer attraktivt är ökade löner. M- och KD-budgeten avsatte mer pengar riktade till ökade löner för polisen, något regeringen inte har verkställt.

Jag vill därför fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad avser statsrådet att göra för att fylla platserna på polisutbildningen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:470 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:470 av Åsa Coenraads (M) Tomma platser på höstens polisutbildning

Åsa Coenraads har frågat mig vad jag avser att göra för att fylla platserna på polisutbildningen.

Det vore naturligtvis bra om alla platser på polisutbildningen fylldes men jag vill påminna om att det har skett rekordökningar av antalet sökande till polisutbildningen och antalet antagna har mer än fördubblats de senaste åren. Så sent som i fredags examinerades nära 593 nya poliser från polisutbildningen som redan den här veckan stärker polisverksamheten i hela landet. Polisyrket är attraktivt vilket bevisas av att antalet poliser ökar, allt färre slutar och många av de poliser som slutat har återanställts. Vid halvårsskiftet var vi halvvägs till målet om 10 000 fler polisanställda år 2024.

Samtidigt har villkoren förbättrats då polisernas genomsnittliga grundlön ökat med 5 000 kronor i månaden de senaste åren och från och med i år har ersättningen för obekväm arbetstid förbättrats kraftigt.

Regeringens satsning på 10 000 fler polisanställda ligger fast. I dagsläget sker tillväxten snabbare än prognosen och enligt Polismyndigheten kommer målet att nås.

Stockholm den 25 november 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.