Kassaregisterlagen i ett digitalt samhälle

Skriftlig fråga 2020/21:484 av Per Åsling (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-13
Överlämnad
2020-11-16
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

År 2010 infördes regleringen av certifierade kassaregister. Syftet med denna var att försvåra fusk och minska hanteringen av svarta pengar. Tillämpningen av lagstiftningen har återkommande lyfts som ett problem, bland annat vad gäller själva certifieringen men också vad avsaknaden av internet kan innebära kanske framför allt för företagare på landsbygden. Riksbanken konstaterar i sin rapport Så betalar svenskarna 2019 följande: "Vissa företag inom besöksnäringen och föreningar kan ibland ha svårt att ta emot betalningar. En del utländska kort accepteras inte av alla betalningsterminaler och den trådlösa tekniken för betalningar är inte alltid tillförlitlig på landsbygden.

Swish har kommit att innebära en förenkling för många, inte sällan mindre, företag. Även om tillgången till kontanter är oerhört viktig innebär de nya betalningsvanorna bland annat att mängden kontanter i dagskassorna blir mindre, samtidigt som redovisningen förenklas.

Tyvärr är lagstiftningen utformad som så att Swish utgör ett elektroniskt betalningsmedel som kan jämställas med en betalning med kontokort. Skatteverkets uppfattning är därför att en Swishbetalning ska registreras i ett kassaregister under förutsättning att övriga förutsättningar för att ett kassaregistreringskrav ska föreligga är uppfyllda. Överstiger Swishbetalningar tillsammans med kort- och kontantbetalningar fyra prisbasbelopp måste företaget ha ett certifierat kassaregister.

I dag anses inte bekräftelsen i Swish som ett komplett verifikat. Den bekräftar endast att pengar har förts över. Men Swish innebär att överföringen av en betalning finns registrerad i befintliga system. Det torde därför inte utgöra grund för det som kassaregisterlagen bland annat syftar till att förhindra, nämligen handel med svarta pengar.

Detta är ytterligare ett exempel på att kassaregisterlagen behöver anpassas till den rådande verkligheten för företagen. Även om det ursprungliga syftet med lagen var positivt så kan vi konstatera att det finns oönskade effekter.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Avser statsrådet att genomföra en översyn av hur kassaregisterlagen bör anpassas till de nya betalningsvanorna, genom till exempel utökade undantag eller höjda gränsvärden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:484 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:484 av Per Åsling (C)
Kassaregisterlagen i ett digitalt samhälle

Per Åsling har frågat finansmarknads- och bostadsministern om han och regeringen avser att genomföra en översyn av hur kassaregisterlagen bör anpassas till de nya betalningsvanorna, genom till exempel utökade undantag eller höjda gränsvärden.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Krav på kassaregister infördes i syfte att skydda seriösa företagare från illojal konkurrens från mindre seriösa företagare och öka legitimiteten för skattesystemet. Bestämmelserna om kassaregister finns sedan 2012 i skatteförfarandelagen.

Företag som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning eller mot betalning med kontokort är skyldiga att använda kassaregister som är certifierade. Från denna skyldighet finns flera undantag. Från skyldigheten undantas bland annat den som bara säljer varor eller tjänster i obetydlig omfattning. För att avgöra om försäljning sker i obetydlig omfattning ska särskilt beaktas om försäljningen normalt uppgår till högst fyra prisbasbelopp under ett år.

Enligt bestämmelserna om kassaregister har Skatteverket även möjlighet att i enskilda fall bevilja undantag från skyldigheten att ha kassaregister. Undantag kan bland annat beviljas om en viss skyldighet är oskälig eller om behovet av ett tillförlitligt underlag för skattekontroll kan tillgodoses på annat sätt än med kassaregister som uppfyller kraven. Skatteverkets beslut kan sedan överklagas till förvaltningsrätten. Regeringen följer utvecklingen för att kraven som ställs på företagare ska vara balanserade och anpassade efter hur näringslivet fungerar.

Stockholm den 25 november 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.