Neonatal herpes simplexencefalit

Skriftlig fråga 2020/21:493 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-13
Överlämnad
2020-11-16
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Neonatal herpes simplexencefalit är en allvarlig infektion i hjärnan som orsakas av ett virus som oftast överförs mellan mor och barn under förlossningen eller under fosterstadiet. Infektionen orsakas av ett virus som kallas för herpes simplexvirus som kan leda till lokal infektion i ögonen, munnen eller huden. Infektionen kan även sprida sig till inre organ som hjärnan, levern och lungorna. Ett barn som smittats av neonatal herpes simplexencefalit blir oftast smittat under sin andra, alternativt tredje, levnadsvecka.

En gravid kvinna med symtom på herpesinfektion kan behandlas med läkemedel som hjälper till att minska tillväxten av virus. Om kvinnan har en pågående infektion vid förlossningen brukar oftast kejsarsnitt göras för att undvika risken för att barnet ska smittas. Om barnet blir smittat och föds med en herpesinfektion sätts läkemedelsbehandling in.

Det är helt avgörande att behandling sätts in i god tid då neonatal herpes simplexencefalit kan leda till spasticitet, epilepsi, intellektuell funktionsnedsättning, språkstörning, autism, synnedsättning och hörselnedsättning. Många kvinnor har en vilande herpesinfektion och utsöndrar därmed virus under förlossningen, utan några tydliga symtom. Detta faktum gör det svårt att skapa effektiva åtgärder för att förhindra en överföring av viruset mellan mor och barn. I dag pågår forskning för att kunna förebygga att herpesvirus överförs vid förlossningen. Det finns också en förhoppning om att kunna ta fram ett skyddande vaccin.

I Sverige är det mellan 6 och 7 barn per 100 000 nyfödda som får en herpesinfektion, vilket är omkring 10 barn per år. Av de smittade barnen får mellan 3 och 5 av dem hjärninflammation, vilket kan innebära mycket svåra konsekvenser.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern att verka för att hälso- och sjukvården ska kunna förebygga neonatal herpes simplexencefalit i högre utsträckning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:493 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:493 av Clara Aranda (SD)
Neonatal herpes simplexencefalit

Clara Aranda har frågat mig hur jag avser verka för att hälso- och sjukvården ska kunna förebygga neonatal herpes simplexencefalit i högre utsträckning.

Herpes simplexencefalit är ett sällsynt hälsotillstånd, mellan tre och fem barn drabbas per 100 000 nyfödda. Det är mycket viktigt att behandling sätts in i tid eftersom neonatal herpes simplexencefalit kan leda till spasticitet, epilepsi, intellektuell funktionsnedsättning, språkstörning, autism, synnedsättning och hörselnedsättning.

Socialstyrelsen är expertmyndighet inom bland annat hälso- och sjukvården och ansvarar för att, baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet, ta fram kunskap och stöd utifrån vårdens och professionernas behov.

Socialstyrelsens har en kunskapsdatabas om sällsynta hälsotillstånd som innehåller information om fler än 300 sällsynta sjukdomar och tillstånd. I databasen finns bland annat information om Neonatal herpes simplexencefalit. Informationen tas fram med hjälp av medicinska specialister i Sverige och faktagranskas av en särskild expertgrupp. Informationen sammanställs därefter av Ågrenska som är ett nationellt kunskapscentrum för sällsynta diagnoser. Även intresseorganisationer som arbetar för personer med sällsynta hälsotillstånd har möjlighet att lämna synpunkter på texterna.

Informationen i kunskapsdatabasen är till för personal inom vård, omsorg och socialtjänst men även för personer som själva har ett sällsynt hälsotillstånd, deras närstående och andra som har kontakt med personer med sällsynta sjukdomar och tillstånd.

Informationsstödet avseende Neonatal herpes simplexencefalit uppdaterades senast 2019 och innehåller information om bland annat orsak, symptom, diagnostik, behandling och stöd samt förebyggande åtgärder. Det är viktigt att gynekologer, barnmorskor och barnläkare är uppmärksamma på symtom på herpesinfektion hos gravida kvinnor, nyblivna mödrar och barn, för att snabbt kunna sätta in behandling.

Regeringens målsättning är att alla patienter ska erbjudas god vård efter behov på lika villkor. Detta arbete rör i högsta grad personer med sällsynta hälsotillstånd. Sedan 2018 har staten därför årligen ingått en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om sällsynta sjukdomar. Målet är att skapa ökade förutsättningar för en god, jämlik och tillgänglig vård med patienten i centrum.

Stockholm den 25 november 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.