Äldres hälsa under pandemin

Skriftlig fråga 2020/21:494 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-13
Överlämnad
2020-11-16
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Covid-19-pandemin har tvingat många äldre till isolering. Långvariga begränsningar av människors liv kan komma att innebära svåra konsekvenser och påverka hälsan. Den ökade kunskapen om de negativa hälsoeffekterna av detta, både vad det gäller den psykiska och den fysiska hälsan, resulterade i att regeringen den 22 oktober meddelade att äldre personer och personer i riskgrupper ska omfattas av samma rekommendationer som gäller för den övriga befolkningen.

Nu ser vi hur en andra kraftig våg av pandemin drabbar vårt land och att allt fler regioner går upp i stabsläge. Det nya allvarliga läget innebär att äldre fortsätter att vara extra utsatta. Många kommer därför också att behöva leva isolerade under en lång tid framöver.

Vi vet sedan tidigare att äldre i stor utsträckning lider av psykisk ohälsa och att självmordstalen ökar med åldern. Självmordstalen är också allra högst bland män över 80 år. Den utbredda psykiska ohälsan hos äldre beror ofta på depression, isolering, ofrivillig ensamhet och kroppsliga sjukdomar. När tillstånd som isolering och ofrivillig ensamhet förstärks, vilket vi nu ser med anledning av rådande pandemi, kan det också resultera i att många fler mår psykiskt dåligt.

Regeringens ändring i fråga om rekommendationerna innebär således inte att den äldre gruppens tillvaro kommer att förändras markant – isolering och ensamhet är fortfarande ett faktum.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka specifika hälsofrämjande insatser avser regeringen att genomföra för att motverka en försämrad psykisk och fysisk hälsa hos äldre under den pågående pandemin?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:494 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:494 av Clara Aranda (SD)
Äldres hälsa under pandemin

Clara Aranda har frågat mig vilka specifika hälsofrämjande insatser som regeringen avser att genomföra för att motverka en försämrad psykisk och fysisk hälsa hos äldre under den pågående pandemin.

En särskilt utsatt grupp för allvarligare symtom och smitta av coronaviruset och covid-19 är den äldre delen av befolkningen. Den 21 oktober 2020 beslutade Folkhälsomyndigheten att ta bort rekommendationen om att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra. Beslutet att ta bort den särskilda rekommendationen togs utifrån en sammanvägning av det aktuella smittläget och de effekter som kan ses på hälsan och beslutet förväntas leda till ett ökat välbefinnande i gruppen äldre. Samtidigt har covid-19 pandemin inneburit förändringar i vardagen för många, särskilt för personer över 70 år. Det är vanligt att känna oro, osäkerhet och ensamhet i en situation då man behöver hålla sig från andra människor. Att upprätthålla sociala kontakter och minska ensamheten är därför betydelsefullt för att bibehålla hälsa och livskvalitet.

Regeringen har vidtagit ett flertal åtgärder för att stärka äldres hälsa i samband med pandemin. Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2021 att Sveriges kommuner får ett tillskott med 4 miljarder kronor årligen för att stärka äldreomsorgen. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Kommunerna får också ett stöd som uppgår till 610 miljoner kronor för att motverka ensamhet bland äldre samt insatser för ökad kvalitet i vården och omsorgen om personer med demenssjukdom. Denna satsning pågår t.o.m. 2022.

Regeringen presenterade vidare, den 12 maj 2020, en satsning på 100 miljoner kronor för att stödja civilsamhällets insatser för människor i socialt särskilt utsatta situationer och för att motverka äldres ensamhet under coronapandemin. Av dessa medel riktas 50 miljoner till att motverka äldres ensamhet och isolering. Sedan tidigare finns också statsbidraget till ideella organisationer för insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre. Regeringen har även gett Post- och telestyrelsen i uppdrag att genomföra insatser i syfte att bidra till tillgänglighet och användning av it och elektroniska kommunikationstjänster för äldre inom äldreomsorgen och de som befinner sig i isolering.

Under 2020 har regeringen vidare genomfört en kraftfull satsning inom området psykisk hälsa och suicidprevention och totalt fördelas ca 2,2 miljarder kronor till arbetet med att främja psykisk hälsa och motverka psykisk ohälsa och suicid. Merparten av medlen fördelas till regioner och kommuner för att stärka deras arbete. Satsningen är särskilt viktig mot bakgrund av pandemin. Regeringen har också fördelat 30 miljoner kronor till kommunerna och 24 miljoner kronor till regionerna för att öka kontaktmöjligheterna och minska isolering bland personer med psykisk ohälsa respektive bland äldre.

En av regeringens viktigaste uppgifter är att öka tryggheten och förbättra för de äldre. Att skydda de äldre är och kommer fortsätta vara en prioriterad fråga för regeringen. Jag vill dock fortsatt understryka behovet av att varje enskild person måste ta ansvar för att följa gällande råd. Pandemin är inte över. Vi har alla ett ansvar att bidra för att skapa en så smittsäker miljö som möjligt för andra och för oss själva. Detta är särskilt viktigt för att kunna skydda våra äldre.

Stockholm den 25 november 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.