Coronatester

Skriftlig fråga 2020/21:509 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-16
Överlämnad
2020-11-16
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige har en utbredd ökad smittspridning i stora delar av landet, och i dagsläget finns ingen prognos för när de uppåtgående kurvorna vänder nedåt igen. Testning är av yttersta vikt.

Sedan vårens kulm har nya och mer effektiva metoder för testning tagits fram, och Skåne kommer som första region inom kort börja genomföra snabbtester för att se om personer är smittade av corona. Testerna ger svar på 15 minuter, och ett positivt svar ska sedan följas upp av ett PCR-test.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kommer ministern att arbeta för att Sverige köper in snabbtester för att systematiskt se till att testa befolkningen och därmed förhindra att smitta fortsätter att spridas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:509 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:463 av Sten Bergheden (M)
Snabbtester för covid-19 och svar på fråga 2020/21:509 av Ann-Sofie Lifvenhage (M) Coronatester

Sten Bergheden har frågat mig varför Sverige inte har startat upp och använt samma snabbtester som Spanien.

Därtill har Ann-Sofie Lifvenhage frågat mig om jag kommer att arbeta för att Sverige köper in snabbtester för att systematiskt se till att testa befolkningen och därmed förhindra att smitta fortsätter att spridas.

Det är glädjande att antigentester, så kallade snabbtester, för det nya coronaviruset, utvecklas. Rätt använda kan bra snabbtest bli ytterligare ett verktyg mot pandemin och ett viktigt komplement till de PCR-tester som används i dag för att påvisa viruset. Folkhälsomyndigheten studerar tillsammans med regionala aktörer snabbtesternas prestanda och lämpliga användningsområden för snabbtester. Hittills har Folkhälsomyndigheten bedömt att antigentester ensamma inte kan rekommenderas för kliniskt bruk innan snabbtesterna har genomgått omfattande utvärderingar. Det är viktigt att tester är både effektiva och säkra.

I den överenskommelse om storskalig testning och smittspårning för 2021 som regeringen har tecknat med Sveriges Regioner och Kommuner tas det höjd för användning av nya diagnostiska metoder, såsom snabbtester.

Sammanfattningsvis pågår ett intensivt arbete, nationellt och i regionerna, med en ändamålsenlig storskalig testning för covid-19 för att begränsa smittspridningen. I det ingår en aktiv översyn av hur snabbtester kan användas. Regeringen för dialog med berörda aktörer och är beredd att vidta fler åtgärder när så behövs.

Stockholm den 25 november 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.