Utfasning av farliga kemikalier i EU

Skriftlig fråga 2020/21:510 av Jessica Rosencrantz (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-11-16
Överlämnad
2020-11-16
Anmäld
2020-11-17
Sista svarsdatum
2020-11-25
Svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Regeringen har meddelat att den ska gå vidare med förslaget om en skatt på vissa kemikalier i kläder och skor som tillverkas och säljs i Sverige. Förslaget har fått kritik från ett flertal remissinstanser.

Kemikalieinspektionen slår fast att skatten riskerar att hämma substitutionsarbetet, att byta ut farliga ämnen, eftersom det inte är möjligt att göra ett fullständigt avdrag för varor som inte innehåller de ämnen som omfattas av skatten. Det innebär i klartext att skatten kan bli kontraproduktiv för arbetet med att fasa ut farliga ämnen.

Om regeringen vill göra riktig miljönytta borde den använda de verktyg som finns internationellt för att fasa ut farliga kemikalier. I dagsläget kan störst nytta förmodligen göras på europeisk nivå. EU har genom Reachförordningen världens mest ambitiösa kemikalielagstiftning. EU är också världens största ekonomi och kan påverka globala standarder och ställa miljökrav i förhandlingar om frihandelsavtal.

Tillfället för regeringen att driva frågan på EU-nivå kan inte bli bättre. Den nya EU-kommissionen har genom Green Deal lanserat EU:s mest omfattande miljöprogram någonsin. I princip all miljölagstiftning inklusive kemikalielagstiftningen ska ses över under mandatperioden. Dessutom ska en helt ny strategi för textilindustrins omställning tas fram.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att fasa ut farliga kemikalier på EU-nivå, och ser ministern några brister i EU:s kemikalielagstiftning som motiverar att regeringen inför en nationell skatt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:510 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:510 av Jessica Rosenkrantz (M) Utfasning av farliga kemikalier i EU

Jessica Rosenkrantz har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att fasa ut farliga kemikalier på EU-nivå, och om jag några brister i EU:s kemikalielagstiftning som motiverar att regeringen inför en nationell skatt?

Reachförordningen är det viktigaste verktyg vi har för att reglera kemikalier i EU. Sverige är, och har varit, ett av de länder som arbetar mest aktivt med att reglera kemikalier inom ramen för Reach. Efter Tyskland och Frankrike är Sverige det land som tagit fram flest underlag för reglering i form av begränsningar, klassificeringar och identifiering av ämnen som särskilt farliga. En viktig del av Sveriges arbete har varit att reglera ämnen i grupp i stället för ett och ett. Tack vare Sveriges arbete är nu hundratals ämnen som kan skada människors hälsa eller miljön förbjudna på EU-marknaden, bl.a. flera hundra högfluorerade ämnen (PFAS), allergiframkallande ämnen i textilier samt bly och blyföreningar i konsumentprodukter. Sverige har också drivit på för en ambitiös EU-strategi för kemikalier och tagit fram ett förslag till handlingsplan för PFAS. För att hantera skadliga kemikalier räcker det inte med att vi arbetar inom EU utan det krävs regler på global nivå. Sverige arbetar därför aktivt för ett globalt ramverk för kemikalier och avfall.

Sverige ska fortsätta vara drivande i arbetet att begränsa ämnen som utgör en risk för människors hälsa och miljön och för att fasa ut kemikalier med särskilt farliga egenskaper.

Sverige har varit drivande för att kemikalielagstiftningen hela tiden behöver utvecklas och fler skadliga ämnen behöver regleras. Här kan styrmedel som en skatt på farliga kemikalier i kläder och skor spela en roll och fungera som ett komplement för att ytterligare höja skyddsnivån för människors hälsa och miljön.

Stockholm den 2 december 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.