Trafiksatsningar i Kronoberg

Skriftlig fråga 2020/21:513 av Katarina Brännström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-16
Överlämnad
2020-11-16
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I Trafikverkets infrastrukturplan för åren 2022–2033 prioriteras underhåll av vägar och järnvägar som är eftersatta. Trafikverket påpekar att om man inte får mer pengar blir det därför inget över till nya investeringar i Kronobergs län, utöver de investeringar som redan påbörjats. Kronoberg är inte heller med i planen för de snabbtåg som diskuteras, och länet riskerar därmed att hamna väldigt illa till när det gäller nya trafiksatsningar.

Trafikverkets regionchef förklarar att det för Kronobergs del är bland annat det mycket viktiga och efterlängtade dubbelspåret på järnvägen mellan Alvesta och Växjö som riskerar att hamna utanför planen och inte bli av inom överskådlig tid, trots att statsrådet själv lyft detta som angeläget. Som statsrådet vet är Alvesta är en mycket viktig knutpunkt för resandet i sydost. Ett mycket stort antal resenärer, varav många jobbpendlare som vill åka kollektivt, passerar Alvesta varje dag, och de riskerar ofta att missa anslutningar på grund av för liten möteskapacitet på sträckan. 

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Ämnar ministern vidta åtgärder så att dubbelspåret kan bli av inom ramen för nuvarande infrastrukturplan?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:513 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:513 av Katarina Brännström (M)
Trafiksatsningar Kronoberg

Katarina Brännström har frågat mig om jag ämnar vidta åtgärder så att dubbelspåret mellan Alvesta och Växjö kan bli av inom ramen för nuvarande infrastrukturplan.

Väl fungerande transporter i hela landet är viktiga för människors möjligheter att ta sig till jobb och skola och inte minst för effektiva transporter av industrins varor. Den nu gällande nationella planen för transportinfrastruktur beslutades 2018 och omfattar en satsning på över 700 miljarder kronor vilket bland annat innebär den största järnvägssatsningen i modern tid. Planen medför också en rekordstor satsning på vägunderhåll om totalt 164 miljarder kronor.

Regeringen har nu inlett arbetet med att ta fram en ny nationell plan för utveckling av transportsystemet för perioden 2022–2033 alternativt 2022–2037 och avser att lägga en infrastrukturproposition till riksdagen under våren 2021. Dubbelspår mellan Alvesta och Växjö, som är ett exempel på objekt som utreds för att kunna övervägas i nästa planomgång, får därför bedömas inom ramen för det kommande arbetet med den åtgärdsplanering som följer efter beslut om infrastrukturpropositionen.

Det finns stora önskemål i hela landet om åtgärder inför en ny nationell plan, bland annat gällande järnväg och förbättrade möjligheter till pendling. Jag sätter stort värde i att lyssna in önskemål från alla aktörer, såsom regioner, kommuner, näringsliv och civilsamhälle. Investeringar i och underhåll av transportsystemet kommer vara fortsatt fokus för regeringen.

Stockholm den 25 november 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.