Snabbtåg

Skriftlig fråga 2020/21:515 av Katarina Brännström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-16
Överlämnad
2020-11-16
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den kostnad som regeringen tillsammans med stödpartierna har kommit överens om för snabbtågsplanen ligger på 205 miljoner kronor. Samtidigt visar Trafikverket att det inte kommer att räcka och att stationer ska slopas eller läggas utanför stadskärnorna, vilket inte kommer att gynna ett ökat tågresande och kommer att göra det svårt att komma dit.

Nu protesterar Vänsterpartiet, och Moderaterna är sedan tidigare emot snabbtågen och ser inte att det är den bästa investeringen för infrastrukturen. I tider av en långvarig pandemi finns det stora behov som statens kassa ska räcka till, och framtiden är oviss. 

Statsrådet Eneroth har sagt att det är viktigt med en bred uppslutning kring finansieringen, något som alltså inte finns.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer regeringen att gå vidare med planen på snabbtåg?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:515 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:515 av Katarina Brännström (M)
Snabbtåg

Katarina Brännström har frågat mig om regeringen kommer att gå vidare med planen på snabbtåg.

Jag vill börja med att påminna Katarina Brännström om att det var den borgerliga regeringen som tillsatte Sverigeförhandlingen (dir 2014:106) med syfte att möjliggöra ett snabbt genomförande av nya stambanor för höghastighetståg. I januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna, står det att nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas så att Stockholm, Göteborg, Malmö och regioner och städer längs med och i anslutning till banans sträckning bättre knyts samman med moderna och hållbara kommunikationer.

Nya stambanor för höghastighetståg är ett mycket stort projekt. Det är viktigt att det analyseras noggrant, inklusive hur banorna ska finansieras. Regeringen har därför i juni i år uppdragit åt Trafikverket att redovisa uppdaterade och kompletterande uppgifter angående nya stambanor inom en total investeringsram på 205 miljarder kronor, i 2017 års prisnivå.

Trafikverket lämnade den 31 augusti i år en första, inledande, delredovisning av uppdraget kring nya stambanor, vilken innehåller övergripande analyser, bedömningar av de övergripande systemkonsekvenserna och bedömningar inför Trafikverkets fortsatta arbete. Det förtjänar att förtydligas att denna delredovisning inte innehåller några ställningstaganden från Trafikverket utan är snarare en redovisning av några av frågeställningarna inför det fortsatta arbetet. Nu fortsätter Trafikverket sitt uppdrag med att ta fram ett fördjupat underlag och att föra en dialog om hur de nya stambanorna kan utformas. Uppdraget i sin helhet ska slutredovisas senast den 28 februari 2021.

Regeringen hade önskat en bred politisk diskussion om finansieringen av de nya stambanorna, men moderaterna har tackat nej till att delta. Samtidigt kan jag konstatera att det i flertalet berörda kommuner och regioner finns en stor politisk samstämmighet om att nya stambanor är en angelägen utbyggnad. Dessa parter har sedan länge bedrivit ett planeringsarbete kring utbyggnaden.

Stockholm den 25 november 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.